Ratkaisu ei ole helppo. Jos se olisi, asiasta ei tarvitsisi keskustella ja hyviä pelimiehiä riittäisi. Toimittaja Sihvonen esitti tiukkoja ratkaisuja nuorisokiekon tason nostamiseksi. Paljon toistoja ja Nuori-Suomi -toiminta on lopetettava.
Sihvonen voi tietää kaiken pelikirjoista, mutta Nuori-Suomi -periaatteista ei juuri mitään. Kommentti noudatti kliseistä mediahokemaa, jolla pyritään hakemaan "syyllinen" - ja kun tämä peikko poistetaan, kaikki onkin yhtä riemuvoittoa.
Lisättäköön tähän lyhyesti, että Nuori-Suomi -periaatteet eivät estä harjoittelua määrällisesti ja sallivat tasoryhmät. Jopa monet "pitkänlinjan" veteraanit Kallu Nummisesta alkaen ovat todenneet, ettei Nuori-Suomi -mallista ole haittaa.
Sihvonen haluaisi karsia jyvät akanoista jo 8-vuotiaana. Huiput kuoritaan päältä ja pistetään tehoharjoitteluun. Asiat näyttävät helpoilta ja yksinkertaisilta. Totuus on toinen.
Seurattuani läheltä juniorien jääkiekkotoimintaa kuuden vuoden ajan voin todeta seuraavaa. Kehitys on yksilöllistä ja kypsyminen voi tapahtua hitaasti. Tiedän monta tapausta, jossa pelaaja olisi 8-vuotiaana jäänyt varmasti tehoryhmän ulkopuolelle, mutta 12-vuotiaana onkin valittuna AAA-ryhmään.
Sihvonen puhuu toistoista. Taito saavutetaan tekemällä lukuisa määrä toistoja toisensa perään. Tämä tosiasia on ollut tiedossa jo pitkään. Tässä ei ole mitään uutta. Asian ydin onkin siinä, miten saadaan (ilman pakkoa) nämä 8-12 -vuotiaat tekemään ne lukuisat harjoitukset ja toistot.
Lapsella pitää olla halu ja motivaatio harjoitteluun. Lisäksi pitää antaa aika, paikka ja mahdollisuus. Tämän lisäksi pitää motivoida vanhemmat, löytää rahoitus ja pysyä terveenä, innostuneena ja tehdä harjoitukset oikein.
On myös tapauksia joissa koko kiekkoharrastus loppuu kokonaan vaikkapa jo 11-vuotiaana, vaikka taitoa löytyisi ja kuuluisi siihen parhaaseen ryhmään. Jos homma ei kiinnosta, niin se ei kiinnosta. Silloin ei edes toistot auta.
Champions League Final: Bayern - Inter 0-1 - puoliaika
1 kommentti:
Kuinka moni vanhempi on valmis laittamaan oman kahdeksanvuotiaansa tehoharjoitteluun tehdäkseen tästä huippu-urheilijan?
Reaalimaailmassa jos johonkin panostaa se on muualta pois, olkoon se muu sitten koulunkäynti, kavereiden kanssa peuhaaminen tai jokin toinen harrastus.
Huippu-urheilijaksi tuleminen vaatii hyvin poikkeuksellisen yksilön ja tälle hyvin poikkeukselliset vanhemmat ja se on se syy miksi huippu-urheilijoita on niin vähän.
Lähetä kommentti