maanantaina, marraskuuta 25, 2013

Videomaailman pyörteissä


Kasasin lomalla ollessani oheisen videokoosteen, jossa nähdään kaikkiaan 27 maalia hidastuksineen. Ottelut on C-Mestiksen karsintasarjasta, jota Tappara Forum pelasi alkukaudesta. Hyvin mennyt sarja, mutta lohkovoitto jäi muutaman pisteen päähän.

Ei sen enempää niistä peleistä, mutta muutama sana videon koostamisesta. Kuvattu materiaali oli valmiina tiedostoina, mutta koko projekti piti käynnistää PC:n totaalisella tyhjennyksellä. Pitkään pyörineen käyttöjärjestelmän tapana on aikojen saatossa kerätä sisuksiinsa paljon turhuutta, joka oireilee käytön hitautena. Kiintolevy raksuttaa ja mistään ei tule mitään.

Varmuuskopiointi ja uusi Windowsin asennus puhtaalle kiintolevylle korjasi nämä ongelmat. Tämä vaihe oli yllättävän kivuton ja nopea. Erilaisten asetusten ja ajurien kanssa sitten vierähtikin melkoinen tovi. Yksi päivä askarreltiin näiden parissa. Lopulta päästiin itse asiaan.

Alunperin aikomukseni oli käyttää videon editointiin Windowsin Movie Makeria, jonka etu on helppokäyttöisyys. Kun kyseessä on yksinkertaisia "leikkaa ja liimaa"-toimintoja, ominaisuudet riittävät hyvin.

Heti alkuvaiheessa tuli kuitenkin selväksi, ettei Movie Makerin käyttö tule kysymykseen. Jo raakaversion valmistelu kesti kohtuuttoman kauan ja itse työn tekemiseen ei tuntunut pääsevän käsiksi lainkaan.

Edellisestä viisastuneena siirryttiin astetta järeämpiin työkaluihin, jotka antavat paremmat mahdollisuudet päästä työhön käsiksi lähes heti. Haittapuolena on kuitenkin se, että käyttäjältä vaaditaan enemmän osaamista ja kärsivällisyyttä asetusviidakoiden parissa liikkuessa.

Pienellä ajankäytön lisällä pro-tason ohjelman käyttö toi kuitenkin parhaan lopputuloksen. Kun ensimmäinen maali hidastuksineen oli editoitu, seuravat 26 olivat vain alussa opittujen rutiinien toistamista. Aikaa kului silti tämänkin videon tekemiseen useita tunteja.

Raakamateriaali sisälsi aina koko pelin erätaukoineen, eli haasteeksi - ja eniten aikaa vieväksi osuudeksi - muodostuikin maalitilanteiden etsintä tästä massasta. Tässä helpotti olennaisesti se, että Finhockey-sivusto tarjosi tilastoinnin, jota avuksi käyttämällä maalipaikat löytyivät syntyajankohdan perusteella.

Maalitilanteita kelaillessa havaitsin myös muutamia tilastovirheitä. Maalitekijät oli merkitty oikein, mutta muutamia syöttäjiä oli merkitty väärin. Osassa maaleista olisi selvästi voinut merkitä myös toisen syöttäjän. Jokainen maali oli kuitenkin selvästi maali. Videotarkistus näihin on siis tehty.

Kun koko materiaali oli valmiiksi koostettuna aikajanallaan, koitti viimeistelyn aika. Renderöinti, eli lopullisen tiedoston kokoaminen sujui lopulta hienosti, kun sopiva tiedostomuoto tuli selvitettyä asetuksineen.

Pieni mutta kiusallinen este viivästytti renderöinnin aloitusta. Ongelman aiheutti se, että missään ohjeissa ei kerrottu, että materiaali pitää valita markkereilla ja renderöinti tehdään tämän valinnan perusteella. Nyt kun valintaa ei tehnyt, ei mitään tapahtunut.

Olen aikaisemminkin kohdannut eri yhteyksissä ohjeistuksissa saman ongelman. Jätetään kertomatta joku hyvin yksinkertainen asia, olettaen että käyttäjä tietää sen. Vaikka uusi käyttäjä ei olekaan tyhmä, käytetyt toimintamallit eivät ole tuttuja, joten prosessi voi jumiutua johon hyvin typerään knoppiin. Ohjeen on laatinut asian täysin osaava henkilö, jolle toiminto on niin itsestään selvä, ettei tule ajatelleeksi ettei joku ymmärrä sitä automaattisesti.

Video valmistui siis lopulta HD-tasoisena ja osa maaleistahan on ihan hienoja. Muutama ihan loistava.

Lopuksi vielä ohjeistuksen ongelmiin liittyvä tarina menneiltä vuosilta.

Elettiin aikaa, jolloin työpaikoille hankittiin ensimmäisiä tietokoneita. Tähän asti kirjalliset työt oli tehty perinteisillä kirjoituskoneilla suoraan paperille. Nyt päästiin kirjoittamaan sähköisenä ja valmis dokumentti saatiin tulostimelta ulos.

Eräällekin työpaikalle kannettiin laitteet työpöydille, annettiin koulutus miten kirjoitukset tehdään ja lopuksi viimeistellään tulostimelle. Kaikki lähti hyvin käyntiin, tarjouksia ja muita tuotoksia syntyi koko talven.

Keväällä laitteiston toimittaja käväisi kauppaamassa taas uusia laitteita ja kysyi kahvipöydässä miten uusi ATK-järjestelmä on toiminut. Vastaus kuului, että dokumentteja on kovasti tehty koko talven ja tulostukset ovat toimineen.

Kaupparatsulta oli mennä kahvi väärään kurkkuun, kun vitsinä heitettiin, että pian ne varmaan keksi sellaisen laitteen, että vanhan kirjoituspohjan saa jotenkin muistiin. Ettei tarvitse aina aloittaa "puhtaalta pöydältä".


Ei kommentteja: