tiistaina, tammikuuta 24, 2012

Pallopelit silmin nähtynä


Babe Ruth oli yksi suurimmista amerikkalaisista baseball-pelaajista. Ja vaikka hän pelasi kausilla 1919-35 on tämä saavutettu sädekehä säilynyt näihin päiviin asti. Vuonna 2007 Ruth valittiin sijalle kaksi, kun listattiin kaikkien aikojen parhaat pohjoisamerikkalaiset urheilijat 1900-luvulla. Michael Jordan oli se ykkönen.

Ruth oli siinä mielessä kiinnostava urheilija, että hänen näkökykynsä oli erittäin kehittynyt. Jo 1920-luvulla tutkijat kiinnostuivat hänen näköjärjestelmästään ja havaitsivat sen poikkeuksellisuuden. Tämä olikin tärkeä asia lajissa, jossa käsi/silmä-koordinaation toimivuus on edellytys hyviin suorituksiin.

Vuonna 1927 Ruth löi yhden kauden kunnariennätyksen 60 ja tämä säilyi 34 vuotta. Tämä kertoo kiistatta miten hyvä pelaaja Ruth oli ja miksi hänestä tuli kansallinen "ikoni".

Ruthin ajoista näihin päiviin asti on silmän ja käden yhteistoimintaan kiinnitetty huomiota liian vähän. Varsinkin nopeissa pallopeleissä katseen liikkuminen ja yhteistyö aivojen kanssa on ratkaisevaa, kun puhutaan pelitilanteen hallinnasta ja ennakoivasta "pelisilmästä".

Lukeminen tai vaikkapa pitkäaikainen tietokoneella istuminen voivat jumittaa silmien lihaksia. Pelitilanteissa kuitenkin tarvitaan silmän liikettä, sillä huomioitavaa ja tarkennettavaa riittää myös katselualueen reunamilla. Näin siis silmän lihasten lämmittely ennen peliä voi parantaa suoritusta.

Silmien avuksi on kehitetty erilaisia urheilulasiratkaisuja, joissa lissien väri tai ominaisuus parantaa näkökykyä. Näillä estetään häikäisyä, lumesta tai vedestä johtuvaa haittaa, parannetaan kontrastia jne. Tämän lisäksi huippu-urheilija voisi saada hyötyä erityisistä silmätreeneistä, joissa erilaisten apuvälineiden kanssa harjoitetaan silmän kykyä toimia aivojen kanssa yhteen.

Tulevaisuudessa silmä tulee olemaan pallolajeissa yksi kohde valmennettaessa Babe Ruthin kaltaisia pelaajia. Syntymässä saatuja ominaisuuksia voidaan vielä kehittää erikoisharjoituksilla ja silmä on keskeinen tekijä.

Silmätreeneillä saadaan parannettua tasapainoa, hidasta reaktionopeutta, ajoitusten virheitä ja muita ominaisuuksia. Silmät, aivot ja kädet muodostavat kolmiyhteyden josta pallopelien mestarit rakennetaan.

Ei kommentteja: