lauantaina, marraskuuta 26, 2011

Ydin

Monissa lasten ja nuorten liikuntaharrastuksissa podetaan osallistujapulaa. Uusia ei tule mukaan toimintaan ja vanhat siirtyvät muualle tai lopettavat kokonaan. Mikä on syynä siihen, ettei nuori jaksa harrastaa ja koe sitä mielekkääksi osaksi elämäänsä?

Olen pitkään seurannut lasten ja nuorten harrastamista seuroissa ja joukkueissa muutaman lajin parissa. On ryhmiä joilla menee "lujaa" ja niitä joissa väki vaihtuu tiuhaan joka kausi. Mistä tämä johtuu ja miten nuori saadaan pysymään lajinsa parissa?

Kyseinen asia ei ole kovin yksiselitteinen, ja siihen liittyy monia seikkoja. Kuitenkin vuosien varrella on tullut yksi hyvin keskeinen seikka esiin. Tämä on myös helppo perustella tutkimuksen kautta.

12-vuotiaiden poikien jääkiekon harrastamisen motiivit:

  1. kiva kuulua seuraan 81 %
  2. kunnon kohottaminen 79 %
  3. ottelumatkat 78 %
  4. kiva olla kavereiden kanssa 74 %
  5. tuottaa mielihyvää 68 %
  6. kaverit 61 %
  7. halu voittaa 58 %
Jos ajatellaan joukkuetoiminnan vetäjien toimintaa niin tärkeä seikka on huolehtia yksilön motivoinnista. Ruoki sisäistä motivaatiota.

Ja lopuksi se kristallinkirkas menetyksen kulmakivi. Tee joukkueesta sen pelaajien näköinen - ei valmentajan näköinen. Anna pelaajien tuntea että joukkue on Heidän joukkueensa.

Ei kommentteja: