sunnuntaina, helmikuuta 02, 2014

Pakkasen pelit


Katselin tänään TV-lähetystä jääpallon MM-kisoista. Suomi pelasi välierässä Venäjää vastaan, hävisi niukasti, mutta pääsi kuitenkin pronssipeleihin. Vastaan asettuu Kazakstanin joukkue.

Tänä vuonna kisat pelataan Irkutskissa, joka sijaitsee Etelä-Siperiassa Venäjällä, lähellä Mongolian rajaa. Säätiedotuksen mukaan kisapaikalla oli pakkasta 23 astetta. Aika kovaa puuhaa pelata tuollaisissa lukemissa. Tuomarikin näytti kentällä täyteen pumpatulta Michelin-ukolta. Lämmintä vaatetta oli matkassa.

Jääkiekon SM-sarjaakin on pelattu joskus vastaavissa olosuhteissa ulkokentillä. Kuvassa näkyy pöytäkirja ottelusta Karhut - Tappara vuodelta 1961. Tapaninpäivänä on pelattu Porissa ja säästä on maininta: "Kireä pakkanen -18C". On saattanut vaihtopenkilläkin olla melkoisen kylmä?

Urheiluarkistossa on näytillä jääkiekon ottelupöytäkirjoja vuosilta 1951-1975. Näistä voisi löytyä mielenkiintoisia merkintöjä ja henkilöitä. Listassa on myös yhteenvedot eri vuosilta pdf-tiedostona, joten jos haluaa tutkia määrätyn joukkueen pöytäkirjoja, se onnistuu helposti.

Kuvan pöytäkirjasta löytyy muutamia monille tuttuja entisiä pelimiehiä ja jääkiekkovaikuttajia. Yllätyksekseni maalituomarina on toiminut perhetuttu, jonka olen myös tavannut joskus lapsena. Näitä siis tutkimaan joskus tarkemmin. Jos joku löytyy jonkun mielenkiintoisen pöytäkirjan, siitä voi ilmoittaa kommenteissa.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

ei tuu ainakaa kuuma ko pakkasella pellaa