maanantaina, maaliskuuta 24, 2014

Intervalliajastin harjoitusten apuna


Lihaskuntotreenien apuvälineenä intervalliajastin helpottaa valmentajan työtä. Ei turhaa käsikellottamista ja ajan seuraamista. Vapautuneen ajan voi käyttää suoritusten puhtauden valvontaan ja opastamiseen.

Olen käyttänyt jalkapalloilijoiden treenien ajastamiseen Impetus-nimistä Android-ohjelmaa. Muitakin vaihtoehtoja löytyy, mutta Impetus on tehnyt luotettavasti juuri sen mitä on tarvinnut. Apuna olen käyttänyt lisäksi ulkopuolista kaiutinta, jolloin äänimerkit työ- ja lepovaiheiden välillä kuuluvat hyvin koko saliin.

Intervalliajastin soveltuu moniin eri lajeihin ja käyttötarkoituksiin - niin yksin, kuin ryhmässä treenaaville. Oli harjoitusmuoto sitten perinteinen kuntopiiri, crossfit, juoksu, HIIT, tai mikä tahansa -  ajastin helpottaa ohjelman läpiviennissä.

Ajastimen käyttö vaatii ensimmäisellä kerralla ohjelmoinnin, jossa syötetään treeni- ja lepovaiheiden määrät ja kestot. Myös toistuvia harjoitussilmukoita voi lisätä kokonaisuuteen. Asetuksista voi vaihtaa ruutujen tekstit ja värit halutuiksi. Vaiheille ja niiden siirtymisjaksoille voi valita erilaisia äänimerkkejä, jotka helpottavat havainnoimaan tilanteen vaihtumista ilman, attä näyttöä pitäisi koko ajan tarkkailla.

Kun tiedot on syötetty, harjoitus tallennetaan laitteen muistiin. Käytännössä siis käynnistän harjoitusten aluksi tabletilta ohjelman, kytken lisäkaiuttimen ja painan GO-painiketta. Harjoitus voi alkaa ja sujuvalla ohjauksella mennään loppuun asti.

Tässä yksi esimerkki miten Impetus-ohjelmaa voi käyttää puhelimessa juoksutreenien apuna.

Ei kommentteja: