maanantaina, helmikuuta 20, 2012

Zabo

Suosikkipelaajani Tomas Zaborsky on tällä kaudella näkynyt jatkuvasti lehtien otsikoissa noustuaan SM-liigan maalipörssissä ihan omaan luokkaansa. Jo viime kausi osoitti sen, että näin voi tulla tapahtumaan. Julkisuus ei silloin vain ollut näin mittavaa - mikä on tietysti luonnollista koska suuria näyttöjä ei vielä silloin ollut. Nyt on. Mikä tässä pelaajassa siis kiehtoo? 

Nopeus. Ensinnäkin se tyyli millä Zaborsky pelaa, on näyttävää, yksinkertaista ja toimivaa. Pelaajan lähtönopeus on mahtava, jonka ansiosta vastustustaja ohitetaan jo ensi metreillä. Kaikki ylimääräinen on turhaa ja se on karsittu pois. Ei kikkailua tai koukeroida - vain nopeasti ja suoraan kohti maalia.

Laukaus. Annettuaan jalkojen hoitaa itsensä hyvälle maalipaikalle on käsien vuoro. Tässäkin vaiheessa tulee esiin Zaborskyn tapa pyrkiä suoraviivaisuuteen. Tarkka ja nopea laukaus on se tavaramerkki joka viimeistelee paketin. Harhautuksen ja kikkailun sijasta ratkaisuna onkin useimmiten suora laukaus.

Itseluottamus. Maalintekijällä pitää olla suuri itseluottamus ja halu pyrkiä päämääräänsä. Sen lisäksi, että Zaborsky pyrkii laukomaan jokaisesta mahdollisesta paikasta, hän pyrkii tekemään sitä myös mahdottomista paikoista. Tässä on suuri ero tavalliseen pelaajaan. Muutamia maaleja onkin syntynyt täysin "nollakulmasta", jolloin käytetään maalivahdin suojusten tarjoamaan "pomppua" apuna maalinteossa.

Pitänee muistaa myös se, että Zaborsky on myös huipputason harjoittelija, joka nähdään vaikkapa punttiharjoituksissa jopa pelipäivinä. Asenne ratkaisee ja se myös heijastuu tekemisen tulokseen. Ja lopuksi vielä viimeisin sinetti - mutta ei missään nimessä vähäisin - on elementti, joka ratkaisee yleensä urheilusuorituksen onnistumisen. Jos pääsette seuraamaan Zaborskyn peliä - tv-ruudulta tai suoraan pelipaikalla - niin tämä asia tulee kyllä selväksi.

Keskittyminen. Huomion keskittäminen täysin omaan "esitykseensä" tekee tämän kaiken mahdollisesti. Keskittyminen on se jousen voima, joka saattaa nuolen liikkeelle maksimaalisella voimalla ja iskee sen tarkasti maalitaulun napakymppiin. Tässä vaiheessa napalaukauksia on tehty jo 34 kappaletta. Kausi jatkuu. Mikä on lopullinen maalimäärä?

Ei kommentteja: