lauantaina, tammikuuta 05, 2013

Futsal - missä mennään?


Futsal-joukkueen taival jatkuu uuden vuoden vaihtuessa. Pirkkahallin harjoituksilla valmistauduttiin eilen seuraavan viikonlopun peleihin. Kaiken kaikkiaan piirinsarjan pelejä tulee kuitenkin kauden kuluessa liian vähän. Tarve olisi huomattavasti isompaan pelimäärään. Pelaajat haluavat enemmän pelejä.

Etelä-Amerikassa futsalin asema on "palloilukartalla" hieman erilainen kuin täällä pohjoisessa - suositumpi ja erilaisista lähtökohdista kumpuava. Kun sikäläinen ilmasto äityy liian kuumaksi, on aika siirtyä sisätiloihin juoksemaan futsal-pallon perässä. Suomessa  taas lähdetään pakoon pakkasta ja lunta, joka estää pelaamisen ja harjoittelun ulkona.

Futsal on muutenkin Suomessa "harjoituslajin" asemassa. Jalkapalloseurat satsaavat talvellakin jalkapalloon. Turnauksia pelataan isoissa halleissa ja lämmitettävillä tekonurmikentillä. Jalkapalloa pelataan ympäri vuoden ja futsal voi tulla siinä sivussa jonkinlaisena "kakkoslajina".


TPV Valkoinen on kuitenkin jättänyt jalkapallon talven ajaksi syrjään ja keskittynyt pelkästään futsaliin. Tähän on selkeät syyt. Paikallisiin jalkapallohalleihin "kolmosjoukkueella" ei ole mahdollista saada vuoroja. Koulujen salit ovat ainoat viikottain toistuvat vuorot, joita joukkue saa käyttöönsä. Kovapintaisilla, pienillä saleilla pystyy pelaamaan vain futsalia. Laji on kuin tehty sinne.

Piirinsarja on lyhyt ja ottelumääriltään vähälukuinen. Turnauksia ei juurikaan ole. Harjoitusotteluihinkin on vaikea saada vastustajia. Suurin osa joukkueista keskittyy vain jalkapalloon - joka lajina on monessa tapauksessa se määräävin.

Muuten sarja on sangen toimiva. Joukkueiden taso on erinomainen. Miten siitä saataisiin laajempi ja kattavampi? Ilmeisesti palloliiton pelkona on se, että osallistuvat joukkueet "katoavat", jos pelimäärät nousevat? Aika ei enää riittäisi talvijalkapalloon ja sisähallien ison kentän turnauksiin?

Futsalin pariin on siis tämän joukkueen kohdalla ajauduttu "olosuhteiden" pakosta. Hyvä niin - onhan edes jotain liikuntaa tarjolla talveksi. Nuoret tarvitsevat harrastuksia. Niillä pitää olla vetäjät, paikat ja puitteet - vaikka sitten pakon sanelemana.

Futsalilla lajina olisi mahdollisuuksia nostaa profiiliaan. Koulujen liikuntatunneille laji tarjoaisi hyvät mahdollisuudet laajentaa urheilun kirjoa. Tarvitaan vain olosuhteet kuntoon. Salit on jo olemassa, joten puuttuu vain pallot, maalit ja innostus asiaan. Viimeisin taitaa olla se tärkein - ja vaikein - kynnys ylitettäväksi.

Joukkueen futsal-kausi siis jatkuu ja se ponnistaa uusin voimin uuteen vuoteen. Ja toivottavasti monessa suhteessa korkealle ja kovaa - kuten tässä kuvassa esimerkkiä annetaan.


Kuvat: Pirkkahalli Tampere - Jan Suominen © 2013

Ei kommentteja: