sunnuntaina, tammikuuta 20, 2013

Ohjaajan taivaan avaimet


Sunnuntaipäivän futsal-pelien välisellä tauolla käytin hetken aikaa lukeakseni teosta: Näin tehtiin Iron Sky. Kirjassa käydään läpi tämän tunnetun elokuvan tuotannon vaiheita ensimmäisestä ideasta - joka muuten keksittiin suomalaisittain yllättävästi saunan lauteilla - sen lopulliseen viimeistelyyn.

Ohjaaja Tomi Vuorensola kirjoittaa kuudennessa luvussa, miten hän oppi lisää ohjaajan työn olemuksesta keskustellessaan kuvaustauolla yhden päänäyttelijän Götz Otton kanssa. Kokenut näyttelijä opasti suomalaisia keskittymään enemmän kohteliaisuuksiin käsitellessään näyttelijöitä.

Kansainvälisessä maailmassa  suomalaisten suorasukaiset töksäytykset kaipaavat mausteeksi lisäsanoja -  kuten "please" ja "thank you". Näin saadaan vaikeinakin tunnetut näyttelijät "syömään kädestä".

Joukkueen valmentajia sanotaan myös ohjaajiksi. Rinnastus elokuvamaailmaan ja näiden ohjaajien toimintatavat sopivat myös hyvin pelikentille. Valmentaja on monessa suhteessa pelitapahtuman - valmistuvan elokuvan - ohjaaja, jonka pitää ottaa monella tapaa huomioon näyttelijät, eli pelaajat. Saada heidät toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla niin, että näytös etenee kohti haluttua lopputulosta.

Valmentajana toimiessani olen huomannut, että pelaajat saa tekemään mitä tahansa, kunhan heitä käsittelee oikella tavalla. Alussa ongelmaksi voi tulla kontaktin saaminen, erilaisten mekanismien selvittäminen - ylipäänsä tutustuminen pelaajan sielunmaisemaan. Tämä voi vaatia aikaa, mutta kun tämä työ on tehty, loppu onkin jo helpompaa.

Joukkueen pyörittäminen on hienovaraista puuhaa, jossa yhteyksiä ja lankoja on moneen suuntaan ja eri tahoille. Pelaajien lisäksi on muita valmentajia, toimihenkilöitä, vanhempia, valmennuspäälliköitä, mummoja, kavereita, muita harrastuksia, tuomareita, liiton väkeä. Ei aina helppoa. Valmentamiseen sopiva yksi termi on: nöyryys.

Piiri on iso ja kaikki rattaat pitäisi saada toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla, toinen toisiinsa nivoutuen ja niin, että syntyvä voima rullaa joukkuetta ainoaan oikeaan suuntaan. Valmentajalla ja elokuvan ohjaajalla on sama päämäärä. Saada koko "paletti" liikkeelle ja eteenpäin. Jossain odottaa se maali.

Ei kommentteja: