maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Annetaan mahdollisuus

Valtioneuvoston asettama komitea lähtee valmistelemaan tulevina vuosina kokonaisuudistusta sosiaaliturvaan. Tähän liittyen on esitetty ajatusta, jonka mukaan toimeentulotukea voitaisiin ohjata suoraan lasten harrastuksiin. Varten otettava ajatus, sillä korkeammalle sarjatasolle siirryttäessä korkeammat maksut tiputtavat helposti köyhien perheiden lapsia pois harrastuksen parista.

Urheilutoiminnan piirissä on tullut eteen myös tilanteita, joissa esim. auton puuttuminen perheestä vaikeuttaa harrastusta kohtuuttomasti. Jalkapallon parissa kaikki toiminta ei välttämättä tapahdu samalla kentällä ja varsinkin pelit pelataan ympäri kaupunkia. Jääkiekon osalta tilanne on vielä pahempi, sillä varustekassin koko ei anna mahdollisuutta siirtyä pelipaikalle vaikkapa bussia käyttäen - ihan oikeasti.

Kimppakyydit ratkaisevat osan ongelmasta, mutta niiden varaan ei pysty kuitenkaan koko harrastustoiminnan tapahtumia rakentamaan. Ja tilanne hankaloituu uudelle sarjatasolle noustessa. Enemmän harjoituksia ja pelejä - yhä pidempien matkojen päässä.

Seuroissa voitaisiin vielä enemmän miettiä toiminnan keskittämistä mahdollisimman paljon yhdelle pelikentälle, yhteen halliin - pienen alueen eli kaupunginosan sisälle. Tämä helpottaisi kaikkia lapsia ja varsinkin vanhempia harjoitusten kuljetuksissa ja aikataulujen kanssa painiskellessa - mutta ennen muuta niukemmin toimintavaroin toimivien perheiden tilannetta.

Lapsi ei saisi jäädä harrastustoiminnan ulkopuolelle siksi, että pihassa ei ole autoa tai perheen tulot eivät riitä korkeampiin lisenssimaksuihin. Köyhyys ei saisi periytyä ja estää lasten osallistumista vallitsevaan elämänmuotoon.

Ei kommentteja: