torstaina, syyskuuta 02, 2010

Leikin loppu

Lyhyessä ajassa lasten omatoiminen leikkiminen ulkona on vähentynyt huomattavasti. Ennen lapset kerääntyivät ulos leikkimään keskenään, mutta erityisesti Yhdysvalloissa lapsia ei enää edes uskalleta päästää ulos yksin. Kuviteltu vaanija odottaa joka kulman takana.

Vapaa leikki keskenään ikäisten kanssa kehittää lapsen aivoja, erityisesti sosiaalisia taitoja, riskin ottamista ja luovuutta. Leikkiminen on korvautumassa ohjatulla toiminnalla, joka ei ole sama asia. Moni lapsi joka ohjatussa ryhmässä suoriutui tehtävistä, oli vapaassa toiminnassa rajoittunut - mikään ei sujunut, jos joku ei ollut koko ajan kertomassa mitä pitää tehdä.

Samoin eräässä tutkimuksessa havaittiin, miten harjoitusryhmän sisällä tapahtui yllättävä muutos, kun siirryttiin ohjatusta vapaaseen toimintaan. Ohjatussa pelissä määrätyt lapset olivat johtavia, mutta tilanne muuttui kun lapset saivat pelata vapaasti keskenään. Monet niistä lapsista, jotka jäivät ohjatussa toiminnassa taka-alalle, olivatkin vapaassa, luovuutta vaativassa toiminnassa johtavassa asemassa.

Näistä aiheista kertovan hyvän tiededokumentin voi katsoa vielä kolmen viikon ajan täältä-> Lapsuuden loppu.

Ei kommentteja: