maanantaina, kesäkuuta 04, 2012

Vähemmän on enemmän?



"Viisi minuuttia päivässä ja olet kesäkunnossa" -tyyliin mainostettavat treeniohjelmat voi unohtaa. Niiden avulla ei paino putoa, eikä kunto nouse. Ilman hikeä ei odotettuja tuloksia synny.

Toisaalta, jos kunto on aivan rapautuneessa tilassa, pitää liikkuminen aloittaa hyvin varovasti ja pienissä erissä. Tyvestä puuhun noustaan - pienin askelin, kuten legendaarisen jääkiekkovalmentajan yksi prinsiipeistä kuuluu.

Viime vuosina on tutkittu paljon menetelmiä, joissa harjoitusaikaa lyhennetään ja harjoituksen intensiteettiä vastaavasti nostetaan. Tanskalaiset ovat tutkineet juoksijoiden harjoitusmalleja ja kehittäneet 10-20-30 menetelmän, josta myös tavallinen kuntoilija voi hyötyä.

Mallissa harjoitusaika puolitetaan ja saadaan silti parempia tuloksia kuin vanhalla menetelmällä. Ajan käytön hallinta onkin nykyihmisen suurimpia ongelmia. Aika loppuu, varsinkin kun pitää ehtiä tehdä kaikkea mahdollista - ja mahdotonta.

Harjoitus siis kestää vain 20-30 minuuttia ja aloitetaan kilometrin lämmittelyhölkällä. Tämän jälkeen juostaan 3-4 kertaa viiden minuutin sessio joka koostuu seuraavasti minuutin osista: 30 sekuntia kevyttä vauhtia, 20 sekuntia kovaa vauhtia ja loput 10 mennään täysillä. Ja uudelleen alusta. Viiden minuutin jakson väleissä on aina kahden minuutin lepotauko.

Kiinnostavaa tässä on on harjoituksen lyhyt aika. Kalenterit täyttyvät ja omiin harjoituksiin ei jää aina kunnolla aikaa - näin ainakin minulla on tilanne. Tällä metodilla pystyisi siis lyhyetkin tyhjät aikavälit käyttämään hyödyksi.

Menetelmä tuo varmasti myös uutta vaihtelua juoksuharjoitukseen. Toisaalta voisi kuvitella, että tämä menee kellon kanssa touhuamiseksi, kun koko ajan pitää olla laskemassa sekunteja ja minuuteja. Löytyisikö jostain Android-ohjelma puhelimeen, jonka voisi ohjelmoida piippailemaan aina haluttuna aika tempon vaihdot ja tauot?

Harjoitusmenetelmät tulevat ja menevät. Aika näyttää, onko tämä uusi muoti-ilmiö vai paikkansa vaakiinnuttava metodi. Yksi totuus ainakin pysyy. Ei hikeä, ei tuloksia. No Pain, No Gain.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse käytän Runkeeperiä (www.runkeeper.com). Löytyy iPhonelle ja Androidille.

Jan kirjoitti...

Joo... Tuokin on hyvä vaihtoehto. Itse kokeilin Impetus-ohjelmaa:

kaukalo.blogspot.fi/2012/06/android-valjaisiin.html?m=1