tiistaina, joulukuuta 24, 2013

Musta joulu

Tänä vuonna Tampereella vietetään mustaa joulua. Sade piiskaa ikkunoita ja on vuoden pimein aika. Pihoille viritetyt sähköiset jouluvalot sentään tuovat pienen tuikahduksen tämän pimeyden keskelle.

Kaikesta huolimatta tämä lumeton keli vie ajatukset lapsuuden jouluihin. Länsirannikolla plussakelit ovat aivan tavallisia joulun aikaan. Lämpöä varaava meri pitää huolen siitä, että talven tuloa saa odotella hyvinkin pitkään. Joskus se ei edes tule kunnolla.

Lumen puutteesta huolimatta joulupukin pulkka löysi tiensä myös Porin karuille kaduille. 70-luvun aikana suosittu ja toivottu lahja oli muovinen jääkiekkomailan irtolapa. Puumailojen kesto oli koetuksella, kun kiekkoa ja palloa hakattiin kaupungin asfaltoiduilla sisäpihoilla. Muovin soveltuvuus tähän puuhaan oli ihan toista luokkaa.

Monella pelimiehellä puumailat kuluivat lavan alaosasta ja lopulta tuloksena oli tikunohuet lavat. Kauppoihin ilmestyneet muoviset irtolavat nostivat asfalttipelin uusiin ulottuvuuksiin. Käyristyksiä tehtiin lämmittämällä lapa kuuman veden alla ja vääntämällä se lämpöpatterin välissä oikeaan muotoonsa.

Pelejä pelattiin kesästä alkaen pitkälle syksyyn ja lopulta tammikuussa saatiin ulkojäät kuntoon. Herralahden kenttä oli yksi suurista luonnonjääkentistä, jossa asfaltilla opitut kikat sovellettiin käytäntöön. Lyhyt, mutta kiihkeä jääkausi.

Tuohon aikaan pikkupojat myös puhuivat jääkiekosta. NHL-pelaajat omine sarjoineen olivat kyllä tuttuja - vaikka netti olikin kaukana tulevaisuudessa - mutta haaveilut olivat ihan jossain muualla. Kaikki halusivat pelata Ässien paidassa - vain ja ainoastaan.

Suurimmalle osalle pelaaminen oli kuitenkin vain leikkiä pihamaalla, ja hyvin pieni osa harrasti tosissaan lajia joukkueessa. Saattoi olla, että jalkapallon harrastaminen oli kaupungissa siihen aikaan huomattavasti yleisempää. Olosuhteet ainakin olivat huomattavasti paremmat jalkapallon puolella.

Siihen aikaan käytössä oli vain ja ainoastaan yksi jäähalli, jonka kapasiteetti ei riittänyt kaikkeen. Oltiin siis luonnonjään armoilla tässäkin tapauksessa. Pahin tilanne oli silloin kun mittari pysyi itsepintaisesti nollan yläpuolella. Musta joulu ennusti huonoa luonnonjäiden odottajille.

Ei kommentteja: