tiistaina, elokuuta 24, 2010

Kaikenlaisia valmentajia

Liigakiekkoilu on Tampereella kriisissä, vaikka kausi ei ole vielä edes käynnistynyt. Tappara ilman valmentajaa ja harjoituspelit eivät suju. Ilves etsii toimitusjohtajaa ja päätti viime kauden karsintoihin. Kausikortitkin pitäisi saada myytyä.

Valmentaminen ei ole koskaan helppoa ja paineet ovat kovat - varsinkin jos lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset. Liigataso on asia erikseen, mutta jo lasten kanssa touhuavilla puuhastelijoilla riittää pohdittavaa niin jääkiekon kuin jalkapallonkin puolella.

Odotukset voivat olla kovat joka suhteessa - jopa tuloksellisesti, vaikka voitot eivät ole kaiken ydin. Toiminnan pitäisi lisäksi olla tasapuolista ja kymmenet eri mielipiteet huomioon ottavaa. Kehitystä pitäisi olla, vaikka harjoitusmäärät ovat vähäiset.

Liigatasolla palkka juoksee, kun kaupparin vapaaehtoiset ponnistavat omasta innostaan, yrittäen pitää mukana myös kasvatuksellista näkökulmaa asioihin. Antaen opastusta käytöksessä, vaikkapa... miten valmentajan ohjeita kuunnellaan - eikä aina haluta sinne samalle pelipaikalle - ja noudatetaan niitä ilman niskoittelua. Opettaen myös ymmärtämään, että vain harjoittelemalla voi kehittyä. Ja kun nämä monet asiat on saatu ymmärryksen asteelle, seuraava vaihe on saada ne toimimaan käytännössä.

Kaikkien valmentajaksi aikovien pitäisi ensin tutkituttaa yksi asia - päänsä. Kukaan ei pakota, mutta ihan hullua hommaahan se on.

Champions League: Sampdoria - Bremen 2-0 45 min.

Ei kommentteja: