tiistaina, maaliskuuta 19, 2013

Hiekkaa ja voimateippiä


Tampereen Messu- ja Urheilukeskus tunnettiin aikaisemmin nimellä Pirkkahalli, jolla nimellä se vieläkin kulkee kansan suussa. Tämä iso keskus järjestää vuoden mittaan suuria messutapahtumia. Nämä tilaisuudet ajavat ohi liikuntakäytön. Messujen aikana tilat eivät siis ole urheiluseurojen käytössä.

Yhteiskäyttö on nykypäivän todellisuutta, vaikka halli on aikoinaan rakennettu urheilukäyttöön. Messukäyttö tulee yhä vaan lisääntymään. Länsipuolelle on rakenteilla uusi hallikompleksi, läheisiä jalkapallokenttiä havitellaan parkkipaikoiksi ja suurta hotellia suunnitellaan. Tulevaisuuden trendi kuulostaa siis urheilevien junnujen kannalta ikävältä.

Tilat on suunniteltu messujen ja urheilutapahtumien yhteiskäyttöön. Tämä voi kuulostaa toimivalta ratkaisulta, mutta mikä on totuus? Tässä yksi esimerkki TPV C15 Valkoisten maanantain 18.3. harjoituksista D-hallin futsal-kentällä nro 4.

Messujen ja muiden tilaisuuksien jälkeen tilat pitäisi siivota urheilun vaatimaan kuntoon. Edellisen viikon jäljiltä salin lattialla oli kuvan mukaiset "traktorin" jäljet. Koko kentän läpi kulki hiekkaiset pyöränjäljet. Jokainen ymmärtää, että muovimatto ja hiekka on vaarallinen yhdistelmä.

Tämän lisäksi salin lattiassa oli lukuisia voimateippejä. Harjoitusten aikana löysin jalkani alta yhden kantansa menettäneen ruuvin. Toisella puolella salia oli käytetty muovinen nippuside. Näiden samojen tilojen laittioista löytyy myös lukuisia irroitettujen teippausten liimajälkiä, jotka ovat enemmän tai vähemmän tahmeita. Poikkevat kuitenkin salin lattian normaalista pinnasta, aiheuttaen "tökkimistä".

Messujen jälkeinen siivous ei toimi. Laiminlyönti on jatkuvaa ja maanantain esimerkki on pohjanoteeraus. Mikä mättää Pirkkahallissa?





2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Terve!

Luin kirjoituksesi, ja ajattelin kommentoida sitä, koska itse teen messujen aikaista siivousta Pirkkahallilla. Paihoittelen työnantajani puolesta tapahtunutta, ja lupaan ainakin omalta osaltani kiinnittää näihin asioihin enemmän huomiota tulevaisuudessa, ja tässä vielä vähän "selityksiä" tapahtuneeseen.

Hallien lattiat pestään meidän toimestamme koneellisesti jokaisten messujen jälkeen, vähintäänkin silloin kun hallin seuraava käyttötarkoitus on urheilukäyttö. En ollut paikalla tekemässä tuolloisen tapahtuman loppusiivousta, mutta käsittääkseni tässäkin tapauksessa lattia on pesty meidän toimesta ensin ja halliin on ajettu ajoneuvolla vasta sen jälkeen.

Tämä on sikäli hankala tapaus, että Pirkkahallilla on tällä hetkellä kaksi siivousyritystä: meidän yrityksemme vastaa messu-ja tapahtumasiivouksesta ja toinen yritys vastaa ylläpitosiivouksesta, eli kaikesta päivittäisestä siivouksesta. Tässä tapauksessa siis halliin on ajettu ilmeisesti sen jälkeen, kun TESC on hyväksynyt hallin meidän siivouksemme jälkeen, jolloin vastuu renkaanjälkien siivouksesta on siirtynyt ylläpitosiivouksesta vastaavalle yritykselle, joka ei kuitenkaan ole niitä siivonnut.

Irtoroskista olen täysin samaa mieltä, niitä ei saisi jättää halliin ollenkaan messukäytön jälkeen. Toivon kuitenkin, että niiden osalta kyseessä oli vain yksittäistapaus, ja että niitä ei löydy lattioilta tämän useammin.

Teipit ovat aina ongelma, kaikkia teippejä ei aina saa poistettua, ja halleilla on etenkin urheilukauden aikaan yleensä melko tiukka purkuaikataulu, jolloin kaikkia teippejä ei pysty poistamaan ennen kuin lattian pesu aloitetaan. On totta, että ne pitäisi poistaa tarkemmin, erityisesti D-hallissa, jonka lattiaa käytetään sellaisenaan urheilukäytössä eikä tekonurmen peittämänä, kuten A-ja C-halleissa. Tahmeita jälkiä jää joskus, kun näytteilleasettajat käyttävät kielloista huolimatta lattiamateriaalille sopimattomia teippejä, ja niitä on vaikea poistaa täysin.

Kuvissa esiintyvistä voimateipeistä haluaisin huomauttaa sellaisen asian, että ne eivät ole jääneet lattiaan siivouksen laiminlyönnin seurauksena, vaan niillä on korjattu lattiavaurioita. Kyseisissä kohdissa on siis lohjennut pala lattiasta, tai alkanut lohkeamaan, ja teipeillä yritetään pitää lattia siedettävämpänä kuin jos siitä törröttäisi teräviä lattianpaloja, joihin voisi helpommin kompastua. Ratkaisun toimivuudesta voi olla montaa mieltä, mutta me emme voi vaikuttaa asiaan, ja ainoa pysyvämpi ratkaisu on oikeastaan lattiapinnoitteen uusiminen. Lattiapinta on kyllä jo 7 vuotta vanha, ja melko kulunut, joten uusiminen helpottaisi kaikkien meidän elämää, mutta se jää TESCin tehtäväksi päättää, koska tämä tehdään.

Yritetään kaikki mahtua halleihin ja toivotaan, että sekä messujen että urheilun toimintaedellytykset paranevat tulevaisuudessa. Uuden hallikompleksin ideana on alusta asti ollut sen rakentaminen messu-ja tapahtumakäyttöön, joka omalta osaltaan parantaa myös urheilun toimintaedellytyksiä, koska muut hallit vapautuvat useammin urheilukäyttöä varten. Nytkin D-hallissa maaliskuussa ollut tapahtuma oli luonteeltaan sellainen, joka tulevaisuudessa tullaan järjestämään ennemmin uudessa E-hallissa.

Aurinkoista kevään jatkoa :)

Jan kirjoitti...

Kiitos kommentista.

Hienoa saada vastinetta asiaan. Näin kaksi eri tahoa kohtaavat. Huomaan että suhtaudut työhösi kiinnostuksella ja olet huomannut tähän liittyviä ongelmakohtia.

Kirjoituksessasi tulee esille asioita joissa voisi olla parantamisen varaa, eli ajankäyttö, yhteistyön ja tiedonkulun parantaminen sekä valvonta.

Huomasin myöhemmin, että osalla lattian teipeistä on tosiaan korjattu reikiä ja lohkeamia. En tiedä kumpi sitten on parempi. Jättää silleen vai paikata?

Osa teipinjämistä on kyllä näytteilleasettajien jälkeensä jättämiä. Koska näiden sopimattomien teippien suhteen on kielto, voisiko ajatella että määräysten rikkojille lähetetään jälkikäteen lasku ylimääräisestä siivouksesta?

Työllänne on halleissa tärkeä rooli. Mitä puhtaammat lattiat, sitä tyytyväisempi on pelaaja ja valmentaja. Kiitokset näin edeltä käsin tulevien pelivuorojen hohtavista pinnoista :-)

Hyvää kevättä.