maanantaina, huhtikuuta 01, 2013

Videot apuvälineenä


Sanonta kuuluu, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ja liikkuva kuva vielä enemmän. Joukkueurheilussa asioiden hahmottaminen visuaalisesti on tärkeä juttu. Tästä syystä pelaajien pitäisi seurata pelejä niin paikan päällä kentällä, televisiosta, netistä tai mistä tahansa. Katsellut asiat ja toimintamallit auttavat oppimaan ja siirtämään asioita peleihin sekä harjoitustapahtumiin.

Olen käyttänyt futsal-harjoituksissa apuna tablettia, jolla olen näyttänyt joukkueelle harjoitukseen liittyviä tapahtumia videoleikkeinä. Sen sijaan, että olisin käyttänyt paljon aikaa kertomiseen ja näyttämiseen - jonka jälkeen puolet olisi kuitenkin kysynyt "mitä pitää tehdä" - asia on tullut kerralla selväksi yhden videoesimerkin avulla.

Liikkuvan kuvan voima on mittava. Nykylapset ovat tottuneet katsomaan ja hahmottamaan maailmaansa videokuvan ja -pelien kautta. Joukkuepelien parissa viihtyvät lapset myös elävät maailmaansa keskimäärin enemmän visuaalisesti kuin sanallisen viestintään parissa.

Käytössäni on Nexus 7 -tabletti, jonka seitsemäntuumainen näyttö on riittävän iso tarkoitukseensa, mutta laitteen koko kuitenkin sopivan pieni kuljettaa mukana. Mahtuu isoon povitaskuun. Lisäksi laitteen suoritusteho on hyvä ja näyttö erinomainen. Katselukulma on laaja, joten isommallekin ryhmälle näytettäessä kuva näkyy hyvänlaatuisena myös vähän sivumpaa katsottuna.

Laitteessa ei ole 3G-ominaisuutta, joten videot pitää ladata laitteelle valmiiksi jo kotona. Tämä on joka tapauksessa varmin tapa, sillä matkapuhelinverkkojen laadussa ja nopeudessa on paikasta riippuen aina toivomisen varaa.

Youtube ja vastaavat videopalvelut ovat täynnä eri lajeihin liittyviä harjoitusvideoita, joita voi käyttää valmennuksen apuna. Videot voi ladata paikalliseen käyttöön erilaisten apuohjelmien ja palveluiden avulla. Youtube ei tarjoa suoraa mahdollisuutta tähän, mutta lataus onnistuu vaikka tämän palvelun kautta.

Itse tallennan ladatut videot suoraan Dropbox-palveluun, josta voin noutaa ne suoraan Android-tabletin muistikortille Dropboxin Android-version kautta. Videon katseluun sopiva ohjelma on VLC Media Player, jonka myös löytyy Google Play-kaupasta.

VLC mahdollistaa myös videoiden hidastukset, eli tilanteita voidaan tarvittaessa kelata tai katsella hidastettuna. Tästä päästään sopivasti aiheeseen, jossa otetaan mukaan videokamera ja tuotetaan omat harjoitusmateriaalit. Urheilun parissa suoritusten kuvaamisella ja niiden tutkimisella saadaan merkittävä hyöty. Tästä aiheesta lisää omassa postauksessa.

Edellisen jälkeen on hallussa tekniset välineet videoleikkeiden käyttömiseen harjoitusten apuna. Pitää kuitenkin muistaa, että tärkein ja hankalin vaihe on itse harjoitusten suunnittelu ja näihin sopivien videoleikkeiden löytäminen. Apuväline ei tee itse työtä, vaan parantaa lopputulosta.

Eikä tässä vielä kaikki - jonka sanonnan jokainen on joskus kuullut ostostv:n tarjousten yhteydessä - sillä tablettia voi käyttää harjoituksissa myös muulla tavoin. Tästä aiheesta syntyykin oma aiheensa. Palataan siihenkin myöhemmin.

 

Ei kommentteja: