torstaina, helmikuuta 12, 2009

Määrät ja "määrät"

Jääkiekkopojilla on menossa kauden vilkkain harjoitusviikko ylimääräisine harjoituksineen. Kun muistetaan se, että ulkojäät ja ladut ovat myös kunnossa ja käytössä ohjattujen harjoitusten lisäksi, niin terävintä potkua ei varmasti jäälle jokaiseen harjoitukseen löydy. Määrät ovat monella aika isot.

Junnujen harjoitusmääristä on tehty tutkimuksia ja kirjoiteltu mediassa. Puhuttaessa tai tarkasteltaessa  joukkueen kalenteriin merkittyjä harjoituksia, ei vättämättä saada oikeaa kuvaa. Tärkeintähän ei ole se, miten paljon harjoituksia on merkitty kalenteriin, vaan miten näissä harjoituksissa ja peleissä käydään.

Tarkoissa päiväkirjamerkintöihin perustuvissa tutkimuksissa asioiden oikea laita selviää, mutta kalenteria katsomalla ei. Tunnettu asia on, että monet kyselyihin perustuvat tutkimukset antavat paljonkin poikkeavan, jopa virheellisen tuloksen. Ihmisellä kun on taipumus "nähdä" asioita positiivisemmassa valossa kuin todellisuus on - oli kyseessä sitten harrastetun liikunnan määrä viikossa tai miten usein on "peitto heilunut".

Tilastomatematiikan kursseilta tuttua: Valhe, emävalhe, tilasto - vai miten vanha sanonta menikään?

City Boy: New York Times

Ei kommentteja: