torstaina, marraskuuta 11, 2010

Videon synty



Kuluva viikonloppu on peleistä vapaa ja ohjelmassa puolentoista tunnin harjoitukset Hakametsän ykköshallissa. Pihalle on pystytetty makkarakoju ja syy selviää hallin käytävälle siirtyessä. Nuorempien juniorien turnaus käynnissä ja viimeisiä pelejä saatetaan loppuun kaukalossa. Pelaavat jaetulla kentällä ja kahta peliä samaan aikaan. "Ysikasit" pelasivat aikoinaan poikittain, nyt mennään pitkittäin. Muuten samat kuviot.

Klonk, klonk, klonk... pyöräkassi kolahtelee joka portaalla kun siirrytään alas pukukopeille. Ulkoremontti on kesken ja perinteinen luiska pois käytöstä. Siirrytään ovesta jossa on iso Ilveksen logo ja teksti: "Vain pelaajille ja valmentajille". Klonkutellaan alahallin käytävälle.

Joona painelee alkulämmittelyyn ulos ja seurailen nuorempien viimeiset pelit loppuun kaukalon laidalla. Janne Ojanen käyskentelee alakäytävällä, varmaan oma joukkue - Timantit - on jo pelinsä pelannut. Hienoa nähdä kokenut pelimies ihan nuorimpien vetäjänä.

Ysikasi-ryhmä palailee lämmöiltä ja keräilee kassejaan. Huoltaja viuhtoo ohi ja kyselee kopin numeroa. Huikkaan tietämättömyyteni ja seurailen tilanteen edistymistä. Pukukoppi selviää ja alkaa uskomaton ryntäys. Kopissa on oltava jotain hienoa ja tavoiteltavaa, sillä sinne syöksytään jopa kassien pyörät kattoa kohti sojottaen. Vielä ei lue pelurin nimi hyllyn reunassa. Nopeimmat vievät parhaat paikat.

Käytävälle tulee vähitellen tilaa, joten pääsen siirtymään portaikkoon ja sitä kautta kohti hallin katsomoa. Matkalla sinne on vuorossa ajatusten vaihtoa hallin B-käytävällä ja kameralaukun nouto autosta. Makkarakoju on tällä välin purettu. Myynti loppui kuin seinään kun pilli kentällä vihelsi viimeisen pelin päättyneeksi. Eipä haittaa, sillä ruokapöydän kautta on hallille tultu.

Siinä se on koko komeudessaan - Hakametsän halli. Molemmin puolin kattoa roikkuvat ne lukuisat mestaruusviirit, joita on yhteensä uskomaton määrä. Lasken ne. Missään Suomen hallissa ei ole näin paljon mestaruusviirejä - eikä tule.

Siirryn katsomon yläosaan ja availen kameralaukun valmiiksi. Lehdistöpöydällä on vielä kansio ja muuta materiaalia ringeten MM-kisojen jäljiltä. Suomi voitti edellisenä päivänä tällä paikalla mestaruuden. Kaivan kameran ja otan muutamia yleiskuvia. Yksi niistä päätyy myöhemmin tämän blogisivun taustakuvaksi.

Kello raksuttaa ja vähitellen Tapparan 98 AAA-pelaajan valuvat yksi kerrallaan jäälle. Maaleja siirrellään paikoilleen ja ryhmä valmistautuu lämmittelemään. Otan vielä muutaman yleiskuvan ja vaihdan videokameraan. Toiminta alkaa.

Kuvatessa aika menee nopeasti. Välillä tavallisia otoksia ja taas videokuvaa. Harjoitukset vaihtuvat, kamera pyörii ja akkujen teho alkaa hiipua. Ennakosta poiketen en lähde kiertämään kaukalon laidalta lähikuvaa, vaan tyydyn tällä kertaa kuvaamaan vain yhdestä paikasta.

Harjoitusten loppu lähenee, joukkue vetää viimeisen vedon ja samalla akun teho hiipuu. Aika hyvä ajoitus. Koko joukkue vetää vielä nopeuskisan päädystä siniviivalle. Kaksi nopeinta palkitaan suihkukomennuksella. Ensimmäinen startti ja tämähän on Joonan laji - suihkunhimoinen rykäisy, tuuletus vielä siniviivalla ja ensimmäisenä koppiin. Uusi kierros käyntiin - ja uudet suihkumiehet.

Loppulenkiltä tulijaa odotellaan lopuksi hallin käytävällä ja sitten kotimatkalle. Harjoitukset on tallessa muistikortilla ja 15 minuutin kooste suunnitteilla. Kyllä tätä kelpasi dokumentoida ja tässä lopputulos. Näyttelijät ainakin pistivät parastaan.

Ei kommentteja: