keskiviikkona, toukokuuta 25, 2011

Vaisto

Kohtasin asian ensin keväällä lukemassani Richard Schinkelin kirjassa Clint Eastwood - Mies ja elokuvat. Sama havainto tuli eteen tänään Yle Teeman esittämässä dokumentissa Clint on Clint. Vaisto on merkinnyt suurta osaa tämän näyttelijän sekä ohjaajan työssä ja valinnoissa.

Suuren elokuvantekijän aihevalinnat ja kuvauksissakin tehdyt ratkaisut ovat pitkälti vaiston varassa tehtyjä. Suunnitelmien mukaan mennään pitkälle, mutta lopullisen ratkaisun tekee vaisto. Mitä se oikein on?

Päättyneissä jääkiekon MM-kisoissa nuori, huippusuosituksi noussut Mikael Granlund heitti kaikkien mieleen painuvan maalin. Haastatteluissa pelimies sanoi pelaavansa vaistolla. Miksi niin monen menestyjän kuulee puhuvan samasta asiasta? Vaistosta.

Ihmisellä ja eläimellä on alkukantaisia vaistoja, joita ovat esimerkiksi itsesäilytysvaisto ja muuttovaisto. Ihmisellä äidinkielen oppimista pidetään nykyisin vaistonvaraisena. Mainittujen taiteilijoiden viittaamista vaistoihin, kyse on mahdollisesti muihin lähtökohtiin perustuvasta toiminnasta.

Oikea termi voisikin ehkä olla intuitio, joka tarkoittaa ei-loogista ajattelua tai toimintamallia. Sitä voisi myös kuvata sanonnalla: Emme tiedä, että tiedämme.

Oli termi sitten mikä tahansa, näiden taiteilijoiden tapauksessa toiminnassa yhdistyvät opitut asiat, poikkeuksellinen taito omassa lajissaan - kyky "nähdä näkemättä" tulevia tilanteita ja toimia sen mukaan ajattelematta loogisesti - päätyen oikeaan lopputulokseen ja sitä kautta menestykseen.

Vaistoon ja intuitioon - tai miten sitä haluamme nimittää - luottaminen luo uusia malleja ja kehittää uutta, oli laji tai toimintaympäristö mikä tahansa. Sanalla sanoen kyvyn hallitsija menestyy. Vaistoon kannattaa luottaa.

Kate Bush: Love and Anger

(Kirjoitettu vaiston ohjaamana.)

Ei kommentteja: