tiistaina, lokakuuta 16, 2012

Selkä


Uusin Leijonat-lehti nro 3/2012 nostaa nuorten jääkiekkoilijoiden voimaharjoittelun esiin Tuomo Ruudun avustamana. Viime vuosina nuorten pelaajien selkävammat ovat lisääntyneet. Harjoittelussa tehdään asioita väärin ja yritetään mennä eteenpäin liian nopealla aikataululla. Tästä on ollut seurauksena mm. selän rasitusmurtumia.

Lehti esittelee Tuomo Ruudun pelaajana ja kertoo miten hänen harjoittelunsa nuorena meni väärille raiteille. Tältä pohjalta esitellään turvalliset tavat tehdä joitakin yleisimpiä voimaharjoituksia ja ohjeet siitä, miten pelaajan lantion kunnon voi testata muutamalla yksinkertaisella testillä.

Artikkelin asiantuntijana on toiminut Leijonien lääkäri ja fysiikkavalmentaja Harri Hakkarainen. Olin kuuntelemassa miehen luentoa muutamia vuosia sitten. Jo silloin hän puhui nuorten jääkiekkoilijoiden selän rasitus- ja muista ongelmista joita pitäisi tarkkailla.

Omissa havainnoissaan Hakkarainen oli jopa kohdannut pelaajia, joiden kätisyyden oli pystynyt näkemään pelaajan astuessa ovesta sisään. Selkä ei ollut enää suora, vaan vinossa mailan puolelle. Näissä tapauksissa keho ei ole enää lihastasapainossa.

Oma panokseni asiaan oli silloin tehdä aloite oman ryhmän valmentajalle. Onko mahdollista saada nuorten pelaajien selät tarkastuksiin? Pienessä piirissä tehty ehdotus ei herättänyt minkäänlaista vastakaikua. On siis hyvä, että asia tiedostetaan ja tulee esille isompien tahojen hyväksymänä ja saa julkisuutta.

Lehdessä haastatellut A-maajoukkeen päävalmentaja Jukka Jalonen ja jääkiekkoliiton vastaavat johtajat tiedostavat asian ja pitävät tärkeänä tiedostaa nämä asiat ja saattaa ne kuntoon.

Asiasta kiinnostuneita suosittelen lukemaan lehden koko artikkelin. Se sisältää paljon hyvää asiaa. Lauseista ja kappaleista voi myös poimia tärkeitä avainsanoja - monipuolisuus, pitkäjänteisyys, kokonaishallinta, maltti, tieto.

Näillä termeillä on hyvä edetä nuorten urheilijoiden parissa ja yritän niitä pitää mielessä toimiessani omissa vaatimattomissa valmentajatoimissani. Urheilija myös kehittyy paremmin harjoittelemalla - kuin istumalla tohtorin penkillä?


Ei kommentteja: