lauantaina, tammikuuta 05, 2008

Ilta narikassa

Yhdistystoiminnan yksi ajatuksista oli aikoinaan saada ihmiset tekemään ja toimimaan yhdessä. Urheiluseurojen pyörittämiseen liittyy varsinaisen päätoiminnan ohella muitakin "vapaaehtoisia" tapahtumia, joihin vanhemmat "saavat" osallistua. Usein nämä talkootyöt koetaan siis enemmänkin välttämättömäksi pahaksi. Ymmärrettävää näinä kalenterit täyttävinä aikoina.

Koovee on yhtenä osapuolena hoitamassa Tampereen työväen teatterin narikkavuoroja. Perjantai-illaksi iski nakki. Tässä kuvaus urheiluseuran "nakki-illasta":

17:45
Käynnistän auton kotipihan parkkiruudussa.

17:55
Ajelen Ratinan stadionin ohi ja iltaruuhka on jo rauhoittunut. Vielä sillan ylitys ja teatteri häämöttää Hämeenpuiston ja Satamakadun kulmassa. Etsin pysäköintipaikan sivukadulta, sillä teatterin edessä on maksullisia paikkoja. Kolikot kun jäivät taas kotiin.

18:02
Astelen pääovesta sisään lähes aikataulussa. Esityksen alkuun on vielä tunti. Aula on lähes tyhjä. Ensimmäiset katsojat saapuvat varmaan jo vartin päästä.

18:06
Muutkin vuorolaiset ovat saapuneet. Esimiehen lisäksi illan töitä tekee seitsemän narikkalaista. Ennen tiskille siirtymistä hoidetaan vaatepuoli kuntoon. Omasta takaa löytyy mustat housut ja valkoinen paita. Talon henkarilta poimitaan harmaa liivi sekä punainen solmio. Tällä kertaa onnistun löytämään valmiiksi solmitun, joten pukeutuminen nopeutuu. Yleensä väki purkaa solmut pois lähtiessään antaakseen seuraaville mahdollisuuden omien solmujen tekoon. Tätä kutsutaan myös termillä - vahinko kiertämään.

18:16
Esimies kertaa tärkeimmät toimintatavat ja säännöt. Olen jo toista kertaa, joten ohjeistus on vanhan kertausta. Muistettavaa on kuitenkin paljon, taksin tilaamisesta kuitin tekemiseen. Nyt on aika siirtyä omille paikoillemme tiskin taakse odottamaan.

18:30
Kuhina aulassa lisääntyy. Takit, lakit ja kassit siirtyvät säilöön. Kengät pakataan muovikasseihin ja lakit hyllyille. Vanhempi herra pahoittelee, että takin ripustin on poikki. Nämä hoidetaan henkareilla.

18:49
Tuloruuhka on pahin kun näytöksen alkuun on kymmenisen minuuttia. Kolmen rouvan seurue jää pohtimaan miten kännykkä saadaan äänettömään profiiliin esityksen ajaksi. Koska puhelin näyttää Nokialaiselta, annan ohjeen tehdä asia helposti. Perustilassa kun painaa pitkään #-merkkiä, niin puhelin siirtyy äänettömään tilaan. Samalla napilla palataan takaisin yleiseen tilaan. Saan kiitokset ohjeista.

18:55
Nuori nainen käy kysymässä säilyykö takki yleisessä naulakossa, koska lompakko unohtui matkasta. Vastaan, että luultavimmin säilyy. Varsinkin kun se lompakko jo unohtui valmiiksi. Näköetäisyydellä kun on aina joku narikassa, mutta yleisistä naulakoista ei kuitenkaan voida vastata kuten yleinen tapa on. Maksu narikkaan henkilöltä on 1,20 euroa. Ikävä summa niin katsojalle, kuin tiskin takanakin. Tasaraha helpottaisi laskemista.

19:00
Esitys alkaa. Osa narikkalaisista pääsee katsomaan esitystä ja he siirtyvät hissin kautta saliin. Aulassa odottelee tuskainen pariskunta lippujen kanssa seuralaisiaan jotka ovat myöhässä. Juuri kun liput ovat siirtymässä narikan tiskille odottamaan, "matti myöhäiset" saapuvat. Kohta ovat viimeisetkin päässeet seuraamaan näytöstä ja aula tyhjenee.

19:10
Kassa lasketaan. Pohjakassat lajitellaan tiskien rasioihin ja ylijääneet lasketaan ja kirjataan. Kun kolikot on pakattu pussiin ja vetoketju vedetty kiinni, suurin osa illan työstä on tehty. Ajallisesti on vielä kolme tuntia jäljellä.

19:20
Ensimmäinen ryhmä lähtee kahvitauolle. Muutama jää päivystämään aulaan.

19:50
Toinen ryhmä lähtee kahvioon. Avaimilla mennään kahden oven läpi ja portaita pitkin yläkertaa. Kahvio on tyhjä, mutta puolen tunnin kuluttua näytöksen väliaika tuo näyttelijät sinne. Tarkoitus on ehtiä alta pois. Poimin tarjottimelle teen ja voileivän, sekä lasin vettä. Tummalla leivällä on lohta, kanamunaa, tilliä... sangen maistuva välipala. Enempää en kaipaa, sillä ehdin syömään jo ennen tuloa.

20:25
Väliaika. Ihmiset parveilevat aulassa. Muutama hakee takkinsa käydäkseen ulkona, useimmat käväisevät vessan puolella - tai kuten ohimenevä rouva huikkaa ystävilleen: käväisen tuolla hiekkalaatikolla.

20:30
Viereisellä tiskillä on asiakkaan narikkalappu hukkunut. Hän muistelee ettei saanut sitä lainkaan. Takkien taskutkin penkaistaan, kunnes kadonnut esine löytyy lopulta vaimon kassista. Kaikki hyvin. Kadonnesta lapusta peritään kahden euron korvaus. Nyt sitä ei tarvittu.

20:45
Aula on taas hiljentynyt ja alkaa viimeinen "kitutunti". Aika kuluu keskustellessa - mistäpä muustakaan kuin jääkiekosta ja jalkapallosta. Myös muita aiheita sivutaan. Tässä yksi teatteriaiheinen juttu, joka putkahti ilmoille kun mietittiin voiko myöhässä laahaavaa esitystä nopeuttaa.

"Näyttelijä Vesa Vierikko muisteli kerran erästä kesäteatteriesitystä, joka aiottiin peruuttaa, koska satoi ja myrskysi niin kovasti. Katsojiakaan ei ollut kuin kourallinen. Vain kolme vanhaa rouvaa, jotka olivat matkustaneet kaukaa, halusivat kaikesta huolimatta nähdä esityksen. Mikäs siinä, sitten vaan esitys pystyyn.

Epäinhimillisistä olosuhteista pois päästäkseen näyttelijät rykäisivät näytelmän läpi nopeutettuna. Laulukohtauksissa oli pokassa pitämistä, mutta muuten kaikki meni hyvin - ja nopeasti. Rouvistakaan ei kukaan huomannut mitään. Kokonaisajasta nipistettiin puolisen tuntia."

21:30
Yleistä kävelyä ja norkoilua aulassa. Teatterilehdet on jo luettu ja näytäntö loppusuoralla. Takaosan pienestä televiosta katsellaan uutisia Napolin jäteongelmista. Valmistaudutaan vähitellen illan viimeiseen rykäisyyn.

21:57
Näytös on ohi ja väki saapuu aulaan hakemaan vaatteitaan - ilmeisen tyytyväisenä esitykseen, joka oli tällä kertaa Patukkaooppera. Jonotus on kova. Takkien jakaminen kestää viitisentoista minuuttia ja on illan tiukin rutistus. Rahojen kanssa ei tarvitse pelata, joten se helpottaa paljon. Laput ovat tallessa ja kaikki saavat omat vaatteensa - toivon mukaan.

22:16
Käyn hakemassa aulan penkeille jätetyt kenkien muovipussit ja palautan ne omiin nauloihinsa tiskien alle. Aula hiljenee vähitellen ja narikkalaiset poistuvat kotimatkalle. Esimies jää vielä tiskille hoitamaan muutama viimeisen takin kun muut palauttavat liivit, solmiota ja huivit kaappiin. Jätän solmion solmun avaamatta. Poistun pääoven kautta ulos. Pistävä pakkasilma iskee poskipäihin.

22:32
Käännyn liikennevaloista pihatielle ja sen kautta pysäköintialueelle. Käsijarru kiinni ja virta pois. Ilta narikassa ohi. Keikkaan meni matkoineen 4 tuntia ja 47 minuuttia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh. Hauska tarina ja hyvää kerrontaa. Olen itse usein miettinyt samantyyppistä kerrontaa jostain jutusta - ja jotain blogannutkin - mutta niistä tulee aina jotenkin asia1-asia2-asia3 -ketjuja. Luovuuden puutetta(?)

Hiekkalaatikko ja Nokia #:sta äänettömälle olivat hyviä juttuja. Toinen hauska ja toinen hyödyllinen.

Hyvää alkanutta vuotta myös sinne Tampesteriin :)

Jan kirjoitti...

Kiitos kovasti ja Terveiset myös sinne.

Olen kyllä kaivanut "Lättysyötöstä" mukavia oivalluksia, sanailua ja tosielämän makua - joten jatka vaan omalla linjalla. Ja onhan se niin, että jonkinlainen "voitto" on sekin, jos jatkuvuus säilyy... ei muuten ole ihan helppoa.