perjantaina, heinäkuuta 13, 2012

Golfin olympiavoittaja?


Kuka on tällä hetkellä viimeinen golfin olympiavoittaja? Kysymys voi herättää hämmennystä, sillä laji tulee olympiaohjelmaan vasta Rio de Janeirossa 2016. Golf oli kuitenkin olympialaisissa jo vuosina 1900 ja 1904. Pitkän tauon jälkeen laji siis palaa takaisin.

Vuonna 1908 olympialaiset järjestettiin Lontoossa, johon golfia ei enää haluttu mukaan. Laji koettiin silloin olympiahengen vastaisena. Alkuperäisissä kisoissa kun juostiin, heitettiin ja hypättiin. Tästä määrittelystä aika on ajanut ohi. Olympialaisissa on tehty jo vuosia paljon muutakin.

Lontoo on jäänyt golfista paitsi siis jo kahdesti. Ensin vuonna 1908 ja nyt tulevan kesän 2012 kisoissa. Alunperin golfia haettiin Lontooseen näytöslajiksi, mutta tämä ajatus kaatui yksinkertaiseen seikkaan. KOK:lla ei ole enää olemassa käytäntöä, jossa laji on ensin näytöslaji ja saa sitten virallisen olympiastatuksen. Nyt siis pelataan Rio de Janeirossa.

Toivottavasti golfin olympiakelpoisuus puhdistaa lajin ympärilleen kasaamat viimeiset esteet nousta koko kansan harrastuslajiksi. Kunto- ja virkistysarvot ovat kiistattomat, vaikka keinotekoisen "nurmikentän" luominen ei kaikkia miellytä. Golfkentillä on kuitenkin yllättäen rikas eläimistö. Laji myös haastaa harrastajansa niin fyysisesti, kuin ennen kaikkea henkisesti. Vaikeampaa lajia saa etsiä.

Niin. Se viimeinen golfin olympiavoittaja oli kanadalainen George Lyon.




Ei kommentteja: