maanantaina, heinäkuuta 23, 2012

Yhden palikan tekniikka



Pelivarusteet eivät kestä ikuisesti, mutta käytössäni ollut Exel Maxima -salibandymaila on palvellut jo vuosia harrastekäytössä. Hajalle sitä ei saa, mutta kun alkuperäinen grippi alkoi olla niin haperaa ja ohutta, ajattelin hankkia samalla kertaa uuden mailan. Aika oli myös otollinen siinäkin mielessä, että menneen kauden malleja oli tarjolla puoleen hintaan.

Mailatekniikassa on vuosien saatossa tapahtunut paljon. Kun nyt vertailee uutta Oxdog Hybridiä tuohon vanhaan Exeliin, muutosta on tapahtunut paljon. Mailat ovat kevyempiä (306g -> 272g) ja niiden pelituntuma on parempi.

Oxdogin mallissa viehättivät ovaaliputki, yleistuntuma grippiin ja ennenkaikkea lavan ominaisuudet. Haluan pelata mahdollisimman suoralla lavalla. En halua loputonta kourua jonne pallo uppoaa ja katoaa - vaan lavan, jolla voi pelata sekä kämmen- että rystypuolelta. Oxdogin rystypuoli on täysin suora.

Mailassa on myös muutaman asteen kallistus niin, että lapa asettuu sopivaan kulmaan ja ei vaadi muutenkaan suuria käyristyksiä. Mailassa on myös mahdollista säätää painopistettä 45mm vaihtamalla mailan päähän erikokoisen painon (1g -> 20g).

Mailoja tutkiessani osui silmiini myös syksyllä myyntiin tuleva uutuus, jonka Oxdog on kehittänyt ensimmäisenä maailmassa. Yhdestä palasta tehty täyskomposiittimaila. Jääkiekon puolella siirtyminen puumailoista komposiitteihin mullisti lajin. Onko jotain samanlaista tapahtumassa myös salibandyn puolella?

Onko perinteinen yhdistelmä: komposiittivarsi, muovinen lapa ja sen loputon vaihtaminen, muotoilu ja virittely siis jäämässä historiaan. Luultavasti näin tulee käymään ainakin kilpapuolella.

Kehityksen kelkassa on pysyttävä. Sen sai kokea Juha Mietokin aikoinaan Falunin MM-kisoissa 1974 kun puusuksella ei pystynyt enää vastamaan kilpaveljien vauhtiin. Voiton vei Thomas Magnusson lasikuitusuksilla kolmenkympin vesikelillä.

Komposiittia odotellessa. Haluan nähdä sen, mutta en ostaa - ainakaan vielä. Hinnan pitää tulla "höntsytasolle", mutta tuskin siihenkään kovin kauaa menee. Jääkiekossa ei puumailoja käytä enää kuin teräksiset veteraanit - hiihdosta nyt puhumattakaan.

Armeijan varastosta puusuksia voi vielä löytyä. Suksia joiden pohjien lumenkeruuvoima oli jotain ihmeellistä. Kerää lunta kuin hirvi ja luistaa kuin tauti - mutta vain taaksepäin.

Ei kommentteja: