torstaina, heinäkuuta 12, 2012

Ruutumaailma muutoksessa


Viime vuosina urheilu on kadonnut television ilmaiskanavilta. Samalla mainosten määrä on kasvanut, jopa niin, että Viestintävirasto on joutunut antamaan huomautuksen asiasta useille kotimaisille kanaville. Mainosten määrä lähetettyä ohjelmatuntia kohden on tarkasti määrätty.

Mitä on tullut urheilun tilalle? Ilmaiskanavat täyttyvät ohjelmista, joita kukaan ei halua katsoa, uusinnoista ja "halpatuotannoista". Viimeistä mallia edustavat työelämää seuraavat ohjelmat, kuten Matkaoppaat ja Poliisit. Näyttelijät ovat ilmaisia ja draama syntyy töitä tehdessä - siinä sivussa - tarvitaan vain kameramies.

Urheilun siirtyminen maksukanaville voi tuoda määrää, laatua ja mainosten poistumista. Ainakin se tuo lisää kustannuksia urheilun ystäville. Lajit ovat myös pirstaloituneet eri kanaville, joten usean lajin seuraaminen vaatii useamman kortin hankintaa. Aikaisemmin yhdellä tv-luvalla näki monen lajin kisat. Ja nyt pitänee muistaa, että yleinen tv-lupa pitää tänäkin päivänä jokaisen maksaa - jatkossa uuden yle-veron muodossa.

Urheilu näkyy ja kuuluu perinteisten kanavien lisäksi myös netissä - kannettavilla laitteilla lähes missä vaan. Tämä ei ole kuitenkaan vähentämässä väkeä katsomoista. Jos tarjonta on hyvää ja monipuolista, katsoja kiittää täyttämällä myös elävät katsomot.

Jalkapallojoukkue Bayern Munchen aloittaa liigakauden 24. elokuuta ja pelaa 17 kotiottelua. Kaikki 69000 paikkaisen areenan liput on myyty jo tässä vaiheessa. Kausikorttilaiset vievät näistä 39500 paikkaa ja yksittäiset otteluliput loput. Nekin on siis kaikki myyty.

Jääkiekon lähetysoikeudet siirtyvät syksyllä 2013 Neloselle. Mielenkiintoista nähdä, säilyykö nykyinen tarjonta, vai heikkeneekö tilanne? UrhoTV Total lähettää tällä hetkellä kaikki ottelut IP TV:n kautta. Säilyykö tämä malli, vai lähdetäänkö perinteiselle linjalla - muutama yksittäinen ottelu viikossa?

Tässä vaiheessa kehitystä pitäisi jo ymmärtää mitä kiekkofani ensisijaisesti haluaa. Nähdä oman joukkueen kauden kaikki ottelut yhdessä paketissa. Ihan kaikki. Ei muuta.

Ei kommentteja: