maanantaina, elokuuta 29, 2005

Megafoni käyttöön


Suomi on täynnä jäähalleja joiden akustiikka on jätetty täysin suunnittelematta. Näitä peltihalleja käytetään kuitenkin pääasiassa harjoituskäyttöön, jossa valmentaja on mukana antamassa ohjeita puhumalla. Käytännössä ääntä pitää käyttää, joten voidaan puhua huutamisesta. Ja silti asioista ei saada selvää. Pian on otettava megafonit käyttöön...

Hallit ovat kaikuvia metallisia koppeja, joissa ääni kimpoilee ja puuroutuu. Vaimennusmateriaaleilla tilannetta voitaisiin parantaa huomattavasti. Myös halleissa olevan äänentoistojärjestelmän asianmukainen suunnittelu ja asennus helpottaisi sekä musiikin tahtiin harjoittelevaa taitoluisteluryhmää, kuin viereisessä kaukalossa punnertavaa juniorijoukkuetta. Oikein tehty järjestelmä - kunnollisen akustiikan kanssa - suuntaa äänen haluttuun paikkaan ja viereinen kaukalo ei kärsi.

Kaikki tietysti maksaa, mutta olisiko akustiikan parantaminen liian kallista, sillä kyse ei ole pikkuasiasta. Pitäähän jäänkin olla kunnossa ja molemmat vaikuttavat valmennuksen laatuun. Toki huonollakin jäällä voi harjoitella, mutta jatkuva huutaminen ja asioiden toistaminen koittelee niin valmentajia kuin pelaajia. Meluinen ympäristö ei ole muutenkaan miellyttävä paikka oleskella.

Asian tärkeyttä ei nähtävästi ymmärretä riittävästi, ja näitä kaikukammioita nousee jatkossakin kotimaamme pelloille. Olisiko niin, että jääkiekon maine urheilulajina, jossa valmentaja huutaa aina, johtuisi näistä peltihalleista... ?

( art by JSS c 2005 )

Ei kommentteja: