keskiviikkona, syyskuuta 14, 2005

Kiertosuunta


Oletko koskaan seurannut mihin suuntaan kaukaloon hyppäävä kiekkoilija lähtee kiertämään? Myötäpäivään? Ei, sillä lähes poikkeuksetta kaukalossa lämmitellään ennen pelin alkua kiertämällä kelloa vasten.

Syytä tähän pohdittiin myös käymäni kurssin aikana. Yhtenä selityksenä tarjottiin pelaajien kätisyyttä... leftin miehiä on enemmän ja muut seuraavat perässä.

Selkeää vastausta asialle ei keksitty. Kiertosuunta on vakiintunut mm. yleisurheilussa, hevosurheilussa, moottoriurheilussa... jostain syystä valittu suunta on ihmisille luontevampaa.

4 kommenttia:

/mek kirjoitti...

Täällä Japanissa enemmän kuin kaksi kolmasosaa pelaa rightilla. Ja kenttää kierretään silti vastapäivään...

Jan kirjoitti...

Kiitos kommentista.

Mielenkiintoinen havainto myös siinä suhteessa, että rightin pelaajia on siellä niin paljon.

Statcounterin mukaan illalla on ollut vierailija Japanista, joten taidat olla ( tähän mennessä ) kaukaisin blogia lukenut.

Kiertosuunnan mysteeri jää vielä selvittämättä...

Anonyymi kirjoitti...

Oma hypoteesini on, että luontevalta tuntuva kiertosuunta liittyy aivopuoliskojen toiminnalliseen epäsymmetriaan eli ns. lateralisaatioon. Kätisyyden lisäksi lateralisaatiota esiintyy myös mm. jalkaisuudessa, silmäisyydessä ja korvaisuudessa, eivätkä nämä aina korreloi keskenään - voi siis olla esim. vasenkätinen ja oikeajalkainen.

Väitän myös, että syy siihen miksi kiertosuunta juuri vastapäivään on yleisempi, johtuu lateralisaatiota aiheuttavista geeneistä ja kehityshistoriastamme. Yksi ehdokas on ns. Right-Shift (RS) geeni, jonka RS+ alleeli erään väitteen mukaan edesauttaa aivojen puheenkäsittelyn kehittymistä ja on siksi yleistynyt ihmisen geeniperimässä. Aivojemme puhekeskus on siis keskittynyt toiseen aivolohkoon ja samalla myös aivojemme motorisista toiminnoista on tullut tilastollisesti "toispuoleisia".

Todellisuudessa syy ei ole näin suoraviivainen, ja vaikka tilastollista korrelaatio löytyy mm. puheenkäsittelyn ja kätisyyden väliltä, ei kiistatonta tieteellistä näyttöä taida vielä paljoa olla.

Jan kirjoitti...

Olemme lähellä ratkaisua... hyviä ajatuksia. Maailmassa on tutkittu vähäpätöisempiäkin asioita, joten on mahdollista että tutkimusaineistoakin asiasta voisi löytyä. Netti kertokoon... jos jaksaa etsiä.