sunnuntaina, kesäkuuta 18, 2006

Huippupalloilijan käytös?

Joukkueen omat pelaajat tappelevat keskenään, haukkuvat toisiaan ja valmentajaa kun tämä ei anna pelata. Kentällä revitään vastustajaa paidasta, syljetään päälle ja lyödään toista kyynärpäällä silmäkulmaan. Lopuksi vielä itketään ja kitistään maassa kun joku vähän hipaisee jalkaan.

Kuulostaako 8-vuotiaiden junnujoukkueelta? Näin voisi luulla, mutta kyseessä on MM-kisojen huippuammattilaisten normaalia kisaelämää. Näitä tapahtumia on saanut seurata tiedotusvälineistä ja tv-lähetysten kautta, ja vieläpä huippumaiden, kuten esimerkiksi Ranskan, Hollannin ja Ruotsin joukkueiden tiimoilta.

8-vuotiaiden peleissä ja penkillä ei tapella, syljetä tai haukuta toisia. Joskus kinastellaan ja pelleillään, mutta pääosin peli on reilua ja toisia kannustetaan. Ilmassa on hyvä henki ja palloilu maistuu mukavalta.

Missä vaiheessa urheilijan käytöksen kehitys vinoutuu? Muutosta ainakin tapahtuu - tosin väärään suuntaan - sillä 8-vuotiaalla on vielä kaikki kunnossa. On siis väärin sanoa, että MM-ammattilaiset käyttäytyvät kuin lapset. Jos vertauksia pitäisi hakea, niitä voisi löytyä lähinnä eläinmaailman puolelta.

Ei kommentteja: