perjantaina, kesäkuuta 23, 2006

Vuosi 1974

Onko Saksa tekemässä MM-kisoissa saman tempun kuin kotikisoissaan vuonna 1974? Silloin tuli mestaruus - kylläkin Länsi-Saksan joukkueella. Näissä kisoissa joukkue on vielä kovempi kuin 70-luvulla, jolloin alkusarja ei ilmeisesti ihan putkeen mennyt.

Muistan omalta lapsuusajaltani, että kisoja seurattiin mustavalkoisen television kautta. Kisat kyllä lähetettiin värilähetyksinä, mutta monessa perheessä ei vielä ollut siihen aikaan väritelevisiota - siirtymisvaihe oli vasta menossa. Netistä ei ollut tietoakaan, joten ruudun lisäksi kisoja seurattiin sanomalehden välityksellä.

Poikien pihapelit vilisivät kisojen ansiosta monia suosikkeja joiden nimisinä maaleja tehtiin. Cruyff, Beckenbauer, Muller ja Puolan Lato ovat muistin lokeroihin jääneitä nimiä, ja joita eniten pihakentillä vilisi "minikokoisina". Puola taisi yllättää kisoissa ottamalla pronssia.

Kerrostalon asfalttipihalla ei kuitenkaan kaikesta huolimatta kovin usein pelattu. Pelialusta ei säälinyt palloja - saati polvia. Pelastuksena tuli muutaman korttelin päässä sijainneet Herralahden kaksi ruohokenttää, joilla pääsi hyvin kisapelien tunnelmaan. Ruohoalusta ja oikeat maalit verkkoineen innostivat pelaamaan kuin isot esikuvat teeveessä.

Näissä "jälkipeleissä" Cruyff harhautteli, Muller tykitti maalit... Kisat innostivat poikien omia pelejä silloin - kuten nytkin. Suosikkien nimet ovat vain vaihtuneet.

Ei kommentteja: