keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009

Hellejakson jalkapallokeskiviikko

Hiki puskee ihon läpi niin että sen aistii ja tuntee ensimmäisenä. Toinen havainto on tekonurmen kuumuus läpi turf-pohjaisen jalkapallokengän. Kentän pinnan kumirouhe suorastaan hehkuu iltapäivän auringon latausta. Tässä ensimmäiset havainnot kun pysähtyy paikoilleen pelin tiimellyksessä.

Kun juoksu taas alkaa - kohti palloa, estämään, pois syöttövarjosta, noutamaan, keskittämään, ottamaan vastaan - lämmön vaikutukset eivät enää tunnu vaan keskittyminen on pelitilanteissa, pallossa, vastustajissa. Liike auttaa kuumuudessa, mutta väsymys painaa jarrua - valinta kahden väliltä on vaikea.

Kulmatilanteessa pääsee hetkeksi puun varjoon kun karannutta palloa noudetaan. Hetki on pieni, mutta tärkeä ja taas mennään. Kärkimiehenä puhdin hiipuminen tuntui ensimmäisenä siinä, ettei enää jaksanut kunnolla juosta alas vastustajan hyökätessä. Loppuminuuteilla ei enää jaksa juosta edes ylös, joten pelit alkavat olla siinä?

Juomatauolla pohjallisten vaihto pelikenkiin toi uutta puhtia. Ohuempi malli tuntui muuten paremmalta, mutta ei pysynyt paikoillaan vaan lähti pelatessa liikkumaan kengässä. Kenkien sopiminen on tärkeä juttu. Kun sellaiset löytää, virittää ja ne lopulta ajan myötä toimivat jalassa unelmallisesti - on vuorossa hajoamisen hetki.

Uusia samanlaisia ei enää saa - valmistus on jo lopetettu - joten kaikki alkaa taas alusta. Osta kengät, toivo ja rukoile, viritä, käytä. Ja hajota. Elämän kiertokulkua. Kerro minulle urheilukenkävalmistaja - miksi kenkien elämä on näin lyhyt?

Peli päättyi, aurinko jatkoi hehkutustaan. Tein kaksi maalia tarkoilla laukauksilla ohi maalivahdin. Sijoitin juuri sinne minne ajattelin ja pallo meni haluni mukaan. Varsinkin toinen veto, joka ohitti tolpan 4,95 millimetrin päästä ja upposi verkkoon, antoi pelistä sen onnistumisen elämyksen ja nautinnon. Kuin olisi tehnyt ratkaisevan maalin MM-loppuottelussa. Nyt pelattiin firmafutista, mutta tämän takia jalkapalloa pelataan. Taso kuin taso - tunteet ovat samat.

Kentän laidalla nestettä sisään ja kamoja kassiin. Polar näyttää keskiarvosykettä 156 ja huippusykettä 184. Ja taas lisää nestettä. Kaksi tuntia poikien jalkapalloharjoitusten alkuun. Kolmetoista ja puoli tuntia golfkierroksen alkuun. Välissä vaatteiden vaihtoa, lepoa, ruokailua, lepoa, ruokailua ja lepoa. Ja vaatteiden vaihtoa.

Urheilu on lepoa, ruokailua ja vaatteiden vaihtoa. Huippu-urheilu on tätä samaa potenssiin kymmenen. Vaihtelua elämään tuo kun näiden toimintojen välissä käy suihkussa. Vai kuuluiko sekin samaan listaan?

Variatio delcetat.

Ei kommentteja: