keskiviikkona, marraskuuta 16, 2005

Seitsemän kiekkoveljestä ja muuta taidetta


Kävimme Joonan kanssa konsertissa, jossa esiintyi orkesteri nimeltä Tohtori Orff & Herra Dalcroze. Varsin oivallinen kolmikko. Rumpalin pahvilaatikot olivat pojalle tuttuja jo tarha-aikojen konsertista. Bassorumpu on viime näkemän vaihtunut laatikosta uimaräpylään. Hyvä alku kevennetylle harjoitusviikolle.

Miten istuvat yhteen taide ja jääkiekko? Outo yhdistelmä? Kovin monen ajatuksissa haisevilla pukukopeilla ja kaukalossa ähkivillä raavailla ukoilla ei ole taiteen tai sivistyksen kanssa mitään tekemistä. Toisaalta huipputason valmentajina on nähty miehiä joilla on saavutuksia myös taiteen parissa. Alpo Suhonen on NHL-uransa lisäksi toiminut sekä teatterin että musiikin parissa, mm. teatterin- ja Pori Jazzin johtajana.

Maailma muuttuu, kuten monet jääkiekkoa seuranneet ovat huomanneet tänä syksynä. NHL on luomassa lajin julkisuuskuvaa uudeksi rankalla kädellä. Sääntömuutokset ovat siistineet otteet ja otteluja nähneiltä olen kuullut ylistäviä kommentteja. Tätä on odotettu ja muutos on paikallaan. Koska Eurooppa tulee perässä?

Taide ei ole aina hienostelevaa. Kansantaiteessa rapa lentää ja ukkoa kaatuu. Seitsemän Veljestä on Aleksis Kiven pääteos jossa veljekset temuavat kotipuolensa tanhuvilla junttimaisella tarmolla. Veljeksillä on myös harrastus - kiekon lyönti - josta voidaan luoda yhteyksiä jääkiekkoon ja suomalaisten innostukseen tästä pelistä. Ohessa pieni näyte veljesten harrastuksesta:

"Veljesten parhaita huvituksia oli myös kiekonlyöminen, jota leikkiä he vielä miehuutensakin iässä rakastelivat harjoitella. He silloin, jaettuina kahteen joukkoon, taistelivat kiivaasti, kumpikin puoli pyrkien kohden määrättyä esinettä. Kova oli silloin huuto, juoksu ja temmellys, ja tulvana virtasi hiki heidän kasvoiltansa. Humisten hyppeli kiekko pitkin tietä, ja ponnahti usein kartusta miehelle vasten kasvoja, niin että kun he palasivat leikistä, oli yhden ja toisen otsa varustettuna aika sarvella, tai poski ajettuneena simpulaksi. Niin kului heidän nuoruutensa päivät: kesät metsissä tai maantiellä kiekkoa heittäessä, talvet kodon uunin päällä hiottavassa kuumuudessa. " 1)

Seitsemän Veljestä voi ladata luettavaksi kokonaisuudessaan täältä.

1) Lainaus teoksesta: Aleksis Kivi - Seitsemän Veljestä 1890

( photo by: JSS c 2005 )

Ei kommentteja: