maanantaina, kesäkuuta 04, 2007

Kilpailu ja voitto

Koulutyöt on taas saatu päätökseen. Rehtori kertoi juhlapuheessaan peruskoulunsa päättäville 9-luokkalaisille, miten nämä ovat nyt saaneet runkosarjan päätökseen ja edessä odottavat pudotuspelit. Osuva ilmaus, sillä elämä on yhtä kilpailua, ei pelkästään urheilukentillä, vaan koko elämänmittaisella ratakierroksella.

Kovinta kilpailu kuitenkin on erilaisilla urheilun areenoilla. Voittoon yritetään ja siitähän urheilussa kaiketi onkin kyse. Tästä huolimatta suomalaiset ovat kisoissa kautta aikain "tehneet parhaansa" ja katsoneet sitten mihin se riittää. Ollaanko tästä asenteesta vähitellen pääsemässä eroon?

Tero Pitkämäki ilmoitti norjalaisen tv-ryhmän haastattelussa tavoitteekseen tulevalla kaudella Aki Parviaisen Suomen ennätyksen lyömisen. Ja kysyttäessä koska tämä tulee tapahtumaan, vastaus oli: "Osakan MM-kisoissa".

Selkeä, kova tavoite ja sen ilmaiseminen on hienoa kuultavaa. Kyse ei kuitenkaan ole uhoamisesta, jollaiseksi tavoitteiden asettaminen usein koetaan. Jos voittoa ei sitten tulekaan - mitä sitten? Olisi mahtavaa kuulla koko Suomen Osakaan matkaavan joukkueen ilmoittavan lähtevänsä hakemaan voittoa - kultaista mitalia.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jääkiekon arvokisojen finaaleistahan Suomella on kokemusta vaikka millä mitalla. Montakos kultaa esim. viimeisen 12v aikana ja montakos hopeaa...

Suhde taitaa olla jotain 1/8

Sattumaa se tuskin on. Suomalaisesta urheilusta puuttuu vaan sellainen voittamisen kulttuuri. Ollaan tyytyväisiä siihen että joku jää taakse, oli oma sijoitus sitten mitä tahansa.

Pitkämäki on hieno urheilija ja kunnioitan hänen tapaansa toimia. Hän tulee nauttimaan arvostustani vaikkei Osakasta tulisi mitalia lainkaan. Voin olla varma että hän yrittää kaikkensa ... Ja vähän päälle!

Jan kirjoitti...

Joukkuelajeissa asia on vielä korostunut. Suomalainen joukkue kaatuu usein siihen, että pelätään enemmän häviämistä kuin halutaan voittaa.

Mediassa puhutaan paljon nuorten valmennuksen kehittämisestä, varsinkin jääkiekon - myös jalkapallon - osalta. Onko hiipumisessa pelkästään kyse taidollisten ja määrällisten asioiden puutteista?

Pitäisikö jo nuoresta pitäen opetella asettamaan tavoitteita, haluamaan voittoa ja ennenkaikkea, kasvattaa enemmän siihen, että uskaltaa pelata pelkäämättä virheitä. Ja tämä oppi ilman paineita valmentajien ja vanhempien taholta, sillä näiden tahojen asenteista kaikki lähtee.

Kasvatusoppi - uskaltaa tehdä.