torstaina, tammikuuta 22, 2009

Baseball tieteen silmin

Katselin juuri Myytinmurtajien Baseball Special-jaksoa. Ohjelma on mielenkiintoinen ja hauska tiedettä popularisoiva sarja, jossa hullutellaan tieteen rajoissa turvallisesti - vaikka välillä paukkuu ja sähiseekin - ilman duudsonmaista kohellusta.

Ohjelman idea on murtaa tai todistaa maailmassa vallitsevia myyttejä erilaisilta elämän alueilta. Vaikka baseball ei olekaan suomalainen laji, voi sitä hyvin rinnastaa omaan pesäpalloomme.

Tällä kertaa selvisi ettei korkkisydäminen maila auta lyömään kovempaa, vaikka niiden käytöstä on kilpailukieltojakin langetettu. Testeissä ilmeni myös, että kuiva pallo lentää pidemmälle kuin kostea. Myös syöksyminen pesälle on nopeampaa kuin pelkkä juokseminen.

Myytti lyönnissä sisuksensa menettävästä pallosta murrettiin. Irtosihan se kuori kun palloon saatiin ilmatykillä vauhtia 700 km/h ja roiskaistiin se päin alumiinimailaa. Näin kovaa ei kukaan syöttäjä tai lyöjä palloa vauhdita.

Syöttäjän heittämistä kierrepalloista saatiin havainnollinen esimerkki NASAn laboratorion vesitankissa, jossa fluoresoivat juovat ja moottorilla pyöritettävä pallo näyttivät selvästi kierteen vaikutuksen lentorataan. Ilmanpaineen lasku pallon toisella puolella tekee lentoradan kaarevaksi.

Lähetysaika on vähän myöhäinen, mutta muuten ohjelma sopii myös junioreille. Luita ei katkota, paitsi Busterilta - ohjelman törmäyskoenukelta. Ballistinen hyytelö tulee myös tutuksi ihmisen korvikkeena. 

Tätä kun pääsisi tekemään työkseen. Suosittelen.

Ei kommentteja: