perjantaina, huhtikuuta 10, 2009

Tietokoneet lukkoon?

Onko tietokoneiden maailma niin vaarallinen? Uusin Kiekkolehti kertoi junnujoukkueesta, joka oli yksissä tuumin päättänyt olla yhden kuukauden ilman tietokoneita. Lähinnä ajatus on kaiketi tullut ohjaajien taholta.

Piristävä kokeilu, jolla voidaan vaikuttaa varmasti liialliseen tietokoneen, pelikonsolien ja television ääressä istumiseen. Muutakin tekemistä näiden ajanviettotapojen tilalle voisi löytyä. Nykyihminen istuu liikaa.

Asiassa on kuitenkin toinen puoli. Tietokoneet eivät välttämättä ole uhka tai vihollinen liikuntaharrastukselle. Pitänee muistaa, että nykymaailma pyörii jo nyt ja tulevaisuudessa yhä suuremmassa määrin sähköisen maailman sisällä ja ympärillä - halusi tai ei. Tähän maailmaan pitää tutustua ja mennä sisään ollakseen mukana huomisen toiminnoissa, joista tärkeimpänä panoksena tulevaisuuden työpaikat. Suurimmasta osasta kiekkoilua harrastavista pojista ei tule ammatikseen kiekkoilevia.

Tämän päivän lapset ovat jo kasvaneet "bittimaailma" ympärillään, joten nämä asiat ovat luonnostaan osa heidän elämäänsä. Tekninen kehitys on edennyt niin suurin harppauksin eteenpäin, että lähinnä lasten vanhemmilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä ja ymmärtää kaikkea uutta.

Sen sijaan, että yritämme kieltää jotain sellaista, joka kuitenkin on osa lasten tulevaa elämää, voisimme hyödyntää nämä mahdollisuudet. Harrastuksen siirtyminen omalta osaltaan nettiin, verkostoihin ja uusiin viestintävälineisiin - sinne missä lapset ja nuoret ovat jo muutenkin mukana - toisi uuden ulottuvuuden harrastukselle.

Joukkue ei olisi vain pelikentällä, vaan myös "verkossa" - mediana ja yhteisönä - joka lisäisi ryhmän yhteenkuuluvuutta, keskustelua kaveripiirissä ja näkyvyyttä uudella tavalla, myös ulkopuolisille toimintaa seuraaville sidosryhmille.

Urheiluseurojen piirissä tullaan monella tapaa jälkijunassa, jos ajatellaan käytettävissä olevan uuden tekniikan mahdollisuuksien hyödyntämistä käytännön toiminnassa. Jotain on jo tehty, mutta tarjolla olisi mahdollisuuksia joilla parannettaisiin monia arjen asioita, kuten ajankäyttöä, tiedonkulkua ja tehostettaisiin harjoituksia. Sivutuotteina saataisiin tyytyväisyyttä harrastajien ja vanhempien parissa, lisääntyvää yhteisöllisyyden tunnetta, avoimmuutta ja merkkiä nykyaikaisesta ajatusmaailmasta.

Tulevaisuus on nyt.

( Photo by JSS © 2009 )

Ei kommentteja: