torstaina, joulukuuta 11, 2008

Uusi selvitys nuorten liikunnasta

Olympiakomitea, Suomen Valmentajat ry ja Nuori Suomi ovat tehneet laajan selvityksen nuorten liikuntamääristä. Tässä muutamia pääkohtia tuoreesta raportista.

Fyysisesti passiivinen arki lisääntyy myös kilpaurheilua harrastavien keskuudessa. Nyt kaivataan lisää sujuvasti perheiden arkeen liittyvää perusliikuntaa ja urheilun "kotiläksyjä", jotka ovat helpompia toteuttaa kuin ohjattujen harjoitusten lisääminen.

Alle 15-vuotiaiden liikunta pitäisi olla monipuolista, sillä liian yksipuolinen lajiominaisuuksiin painottaminen voi tuoda negatiivisia terveysvaikutuksia ja rajoittaa kehitystä myöhemmin.

Suurin muutostarve havaittiin 12-15-vuotiaiden osalta. Tämä on aikaa jolloin sivulajeista luovutaan ja päälajin harjoitusmäärät lisääntyvät, mutta kokonaisuus kärsii niin monipuolisuuden kuin perusmääränkin suhteen.

Yleisen yhteenvedon tukimuksesta voi lukea tästä. Koko selvitysraportti löytyy tästä: Urheilevien lasten ja nuorten fyysis-motorinen harjoittelu. Selvityksessä on lajit käsitelty kaavioineen ja yhteenvetoineen erikseen. Jalkapallon osuus alkaa sivulta 40 ja jääkiekon sivulta 44.

Samaa asiaa nimenomaan valmentajan kannalta lähestytään Verkkolehti - Junnukoutsin artikkelilla. Asiasta kiinnostunut  pääsee käsiksi juttuun tästä.

Ei kommentteja: