keskiviikkona, maaliskuuta 11, 2009

Uikkareita hakemassa

Tampereella siirryttiin liigakiekossa virallisesti kesäloman viettoon. Tällä kaudella "kesälomalle lähtö" voi olla sekä pettymys tai helpotus - riippuen siitä, pelataanko putoamisuhasta vai mahdollisuudesta mestaruuteen.

Ässät ei voinut olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Olihan nyt tarjolla paikka ja mahdollisuus osallistua Lukon pudottamiseen karsintapeleihin. Jotain lohtua tarjolla siis sinnekin kauden päätteeksi.

Ässien valmentaja Alpo Suhonen otti kantaa päivän Aamulehdessä juniorikiekkoilun tilaan. Tässä suora lainaus lehden jutusta:

"Jos seurojen johto rekrytoi valmentajia, jotka opettavat vain pelaamaan ja voittamaan joukkueena, mutta eivät opeta nauttimaan pelaamisesta, eivät osaa kasvattaa, eivätkä opettaa ihmistä, kuuntele junioria ihmisenä, lopputulos ei voi olla tämän kummempi."

On joukkueita ihan nuorimmissakin ikäluokissa, joita pyritään saamaan voittamaan ja pönkittämään näin valmentajansa ja seuran egoa - unohtaen samalla täysin lasten edun ja kehityksen. Itse en tiedä näistä mitään - mitä nyt pääkaupunkiseudulla puhuvat.

Suhonen on kauden aikana nostanut myös esille keskustelun tarpeen ja oikeutuksen. Mediassa ja erilaisten jääkiekkoihmisten kautta on tuotu esiin kannanottoja, joiden mielestä jääkiekosta ei saisi puhua tai kirjoittaa kuin alan "asiantuntijat".

Ajatusmalli nyky-yhteiskuntaan istutettuna tuntuu hyvin vieraalta. Tämä tarkoittaisi sitä, että poliitiikasta tai säästä ei saisi puhua kuin vaikkapa Matti Vanhanen ja Pekka Pouta. Eiköhän näistäkin asioista kaikilla ole jonkinlainen mielipide ja sen saa myös kertoa?

Tämän kauden yksi keskustelunaihe oli jääkiekon showtappelut. Havaitsin keskustelussa monen jääkiekon "asiantuntijan" kommentoivat tapahtumia niin, että tappelut kuuluvat yhtenä olennaisena - lähes pyhänä - osana jääkiekkokulttuuriin erityisesti emämaassa Kanadassa ja NHL-liigassa.

Nyt NHL on kuitenkin kieltämässä showtappelut jatkossa kovien rangaistuksien uhalla. Laji kehittyy ja toimenpiteet ovat  ymmärrettäviä, jos jääkiekosta halutaan jatkossa yhä suurempi ja suositumpi laji - nimenomaan kaiken kansan viihde- ja harrastuslajina. Asiasta kirjoittaa myös Ripa.

E.S.T. - Goldwrap    ( via Spotify )

Ei kommentteja: