tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Ruotsalaismalli?

Jostain syystä korvat nousevat pystyyn kuin valppaalla vahtikoiralla ja katse terästyy, kun kuulee tai näkee mediassa juttuja junioriurheilusta. Tähän hommaan on jäänyt kiinni kuin entinen tikka puuhun. Kohde on lähellä ja irti ei pääse.

Koripallovalmentaja Henrik Dettmann arvostelee Suomen tietotoimistolle "Nuori Suomi-ideologiaa". Aamulehden jutun mukaan Dettmann sanoo mallin olevan ruotsalaismaista tasapäistämistä.

Monessako lajissa läntiset naapurimme ovat meitä edellä? Jalkapallossa, jääkiekossa, tenniksessä, golfissa... ja sadassa muussa lajissa - paitsi autourheilussa. Olisiko näissä lajeissa mukana myös koripallo? Eikö kannattaisi jatkaa ruotsalaismaisilla malleilla?

2 kommenttia:

Juha Hiitelä kirjoitti...

Olen muuten Dettmanin kannalla tässä asiassa. "Valtiovallan" tai minkään muun ulkopuolisen instanssin ei pidä määrätä sitä, miten yksittäinen seura toimii tai on toimimatta.

Luottakaa ihmisiin! Jos joku seura ei löydä sitä kultaista keskitietä hauskanpidon ja kovahenkisen kilpailun väliltä, niin muksut vaihtaa seuraa tai lajia. Seura kärsii tai laji kärsii, mutta kantapään kautta ne on opittu.

Muutoinkin sinettiseura-pelleilyt on ihan naurettavia. Kukaan ei todellisuudessa valvo, että niitä asioita noudatetaan.

Seuraurheilu on kilpailua. Aina. Jos ei kiinnosta kilpailla, voi pelata omaksi huvikseen!

Jan kirjoitti...

Moni muukin on Dettmannin kannalla. Moni ei ole edes tutustunut vähääkään Nuori-Suomi-periaatteisiin, vaan pohjaa muiden mielipiteistä poimittuihin "yleistyksiin" - enkä tarkoita tässä nyt pelkästään sinun kommenttiasi. ( huomasit kai tuon "pelkästään"... ;-) )

Nuori-Suomi on järjestö, jonka tehtävänä on lasten ja nuorten elämänilon ja hyvinvoinnin lisääminen liikunnan avulla. Yhdistyksen jäseninä on 52 liittoa, joista yksi on esimerkiksi Suomen jääkiekkoliitto. Tätä kautta seurat ovat esim. sinettiseuroja, joissa noudatetaan Nuori-Suomi-periaatteita lasten urheilussa.

Pelleilyä olisi jos seurojen toiminnassa ei noudatettaisi niitä periaatteita joiden takana seura ja lajiliitto seisovat.

Miten niin, että kukaan ei valvo? Joka kerta kun olen itse ohjaajana jäällä, asioita valvotaan ja noudatetaan. Katsomossa on kymmeniä silmäpareja lisää... Voiko tämän lähempää asioita valvoa?

Seuraurheilu on kilpailua ja Nuori-Suomi-malli ei kiellä kilpailua - päinvastoin - kyse on vaan siitä millä tavalla kilpatoimintaa harjoitetaan kun kyseessä ovat lapset.

Käytössä olevilla malleilla pyritään löytämään paras ratkaisu. Lastenkin kanssa toimiessa se ei ole vain raaka harjoittelu ja kova peluutus... Asiassa on niin monta puolta. Kiteytettynä voisi sanoa... Suurin ongelma tänä päivänä on saada lahjakas - ja ylipäänsä - harrastaja pysymään lajin parissa. Ongelma ei ole se, miten huippuja tehdään, vaan miten lapsi jaksaa...

Niin kauan kun jääkiekkoliitto ja seura seisovat Nuori-Suomi-ajatuksen takana, kentällä mennään sillä mallilla. Jos malli muuttuu, kentällä otetaan uudet kuviot käyttöön. Siinä on siinä.

Lopuksi vielä ajattelemisen aihetta...

12-vuotiaiden poikien jääkiekon harrastamisen motiivit:

1. kiva kuulua seuraan 81
2. kunnon kohottaminen 79
3. ottelumatkat 78
4. kiva olla kavereiden kanssa 74
5. tuottaa mielihyvää 69
6. kaverit 61
7. halu voittaa 58

Lähde: Suomen Jääkiekkoliitto ry. LOK-kurssimateriaali.