torstaina, marraskuuta 20, 2008

Leikki

Tänään 20.11. vietettiin Lapsen oikeuksien päivää ja teemaksi nostettiin lapsen oikeus leikkiin. Unicef on teettänyt tätä varten tutkimuksen kuudesluokkalaisten suhtautumisesta leikkiin, liikuntaan ja harrastuksiin.

Tutkimus osoitti mm. sen, että omaehtoinen leikkiminen ja liikunta, ohjatut harrastukset, sekä maaseutumainen ympäristö tukevat lapsen itsetuntoa. Esille tuli myös se, että lasten liikunnan liika kilpailuhenkisyys taitaakin olla enemmän vanhempien ( aiheeton ) huoli. Lisää asiasta tämän linkin kautta.

Sopivasti päivään liittyen (?) jääkiekkoryhmä järjesti lasersotatapahtuman pojille paikallisessa alan yrityksessä. Liivit niskaan ja joukkueet metsästämään pisteitä. Uusi tekniikka on muuttanut sotaleikkien välineet ja ympäristöt, mutta pojat ovat edelleen samoja poikia.

Viime aikoina on Jokelan ja Kauhajoen tapahtumien herättäminä puhuttu lasten - ja lähinnä siis poikien - pyssyleikeistä ja siitä ovatko ne miten vahingollisia. Aikojen alusta pojat ovat kuitenkin sotaleikkinsä leikkineet ja niin varmaan tulee jatkossakin olemaan. Tässä ajassa on jotain muuta vialla. Lasten leikit eivät selitä kaikkea.

Eräässä päiväkodissa yrittivät muuttaa leikkien suuntaa keräämällä kaikki aseet, miekat ja muut sotalelut pois. Tuloksena oli se, että poikaviikarit söivät näkkileivistä itselleen pyssyt ja sota jatkui. Sen jälkeen palattiin takaisin vanhaan käytäntöön. Antaa lasten leikkiä, sillä sitähän se vaan on - kunhan turvallinen raja säilyy. Aikuiset ei aina ymmärrä. Se on vaan leikkiä.

Ei kommentteja: