maanantaina, tammikuuta 02, 2012

Futsal kansien välissä


Vuoden lopulla tein pienen selvityskierroksen netin kirjakaupoissa - mitä futsal-aiheisia kirjoja on saatavilla? Suomenkielisistä ei voinut edes haaveilla ja englanninkielisiäkin löytyi melko suppea valikoima. Laji on pieni ja se heijastuu myös tällä tavalla poissa olollaan painetussa sanassa.

Selvitykseni ei kattanut Etelä-Amerikan tuottamaan aineistoon. Tältä kielialueelta kirjoja voisi löytyä enemmänkin. Futsal on hyvin suosittua mm. Brasiliassa, jossa sitä pelataan ilmastoiduissa halleissa kun sää on liian kuuma jalkapallon pelaamiseen ulkona. Sinänsä hauska ajatella - Suomessa pelataan hallissa, koska ulkona on niin kylmä.

Löysin melko nopeasti Vic Hermansin ja Rainer Englerin kirjoittaman kirjan Futsal - Tehnique Tactics Training. Tämä kirja oli sopiva nimenomaan omiin käyttötarkoituksiini. Sen lisäksi, että kirja käsittelee lajia yleisesti, se sisältää myös erilaisia harjoituksia ja peliteknisiä kuvioita eri ikäisille junioreille. Tasoryhmiin iän mukaan ryhmittelyt harjoitusmallit on kuvailtu niin sanoin kuin kuvin.

Kirjassa futsalin pallon käsittelytekniikka ja lajin ominaispiirteet käydään hyvin läpi. Lisänä on myös oma osio maalivahdin roolista pelissä ja harjoitusmenetelmistä. Kaikin puolin siis hyvä yleiskirja juniorivalmentajan tiedon tarpeen kattamiseen. Yhtä askelta tutumpi laji.

Ei kommentteja: