keskiviikkona, tammikuuta 04, 2012

Mobiilitilastot

Mobiiliaika on tuonut mukanaan taskussa kulkevat tietopankit eri elämän alueille. Urheilukansa voi nykyisin seurata lajinsa uutisia, taulukoita ja joukkuelistoja älypuhelimensa avulla. Tieto kulkee mukana kaikkialla, ja urheiluhan on perinteisesti alue, jossa tuloksia halutaan seurata "livenä". Jos pelipaikalle tai tv-ruudun ääreen ei pääse, oman suosikkijoukkueen menestystä voi silti seurata "missä vaan".



Palveluja voi käyttää myös puhelimen selaimen kautta, mutta parasta on käyttöjärjestelmälle tehty oma ohjelma. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF tarjoaa Android-käyttöön virallista tietopankkia, jolla pystyy kattavasti seuraamaan kaikkien sarjojen MM-tason koitoksia.

Esimerkiksi tällä hetkellä Kanadassa käynnissä olevista nuorten U20-kisoista löytyy ottelutulosten lisäksi tilastot ja muuta kattavaa faktaa. Ohjelma käynnistyy nopeasti ja sen käyttö on yllättävän sujuvaa. Otteluista löytyy kattavat tilastot ja kokoonpanot. Kisoihin osallistuvat joukkueet löytyvät pelaajien kuvin ja tiedoin varustettuna. Koko kisojen tilastoja sen sijaan ei ole saatavilla.


Kotoisen SM-liigan osalta syksy toi tullessaan Hokkarin, joka pyrkii vastaavaan palveluun kuin IIHF:n oma. Konsepti on hyvä, mutta päivityksenkin jälkeen on havaittavissa pieniä puutteita. Tärkein seikka on ohjelman hidas käynnistyminen ja tahmeus ylipäänsä käytön aikana. IIHF-ohjelmaan verrattuna siis tieto kulkee sangen verkkaisesti.

Toinen ongelma on live-seurannan huono päivitys. Tehdyn vertailun mukaan teksti-tv kertoi jo monen maalin syntyneen, mutta Hokkari kertoi vaan ensimmäisen erän vanhentunutta tulosta. Reaaliaikainen seuranta on kuitenkin se tärkein käyttötapa tämän tyyppisessä ohjelmassa.

Hokkarin ulkonäkö ja yleisilme ovat IIHF:n tapaan miellyttäviä. Tilastoja löytyy enemmän, mutta niissäkin on tieto "kortilla". Voisihan tilastossa nyt kertoa vaikka pelaajan seurankin nimen? Jotenkin tulee mieleen, että Hokkarin toteutus on vielä kehittelyasteella. Ikävä kyllä siinä mielessä, että mielikuva ohjelmasta muodostuu heti ensimmäisellä kerralla. Jos silloin mennään pahasti metsään, voi kestää kauan ennen kuin käyttäjä palaa uudelle kokeilukierrokselle.

Yhteenveto. Kaikesta huolimatta näille erikoissovelluksille on paikkansa. Käyttö on vaivattomampaa ja myös kevyempää dataliikenteen kannalta, kuin netin kautta. Hokkarin kohdalla tämä väite ei tosin pitänyt paikkaansa. Pienet puutteet tosin korjaantuvat päivitysten myötä. Laitteisto ja tietoliikenneyhteydet eivät enää ole se "pullonkaula". Kaikki riippuu ohjelmistosta. Jäädään siis odottelemaan päivityksiä.

Ei kommentteja: