maanantaina, tammikuuta 09, 2012

Kompressoinnin vaikeus

Voittamisen ja häviämisen raja on hyvin selkeä, kapean erottuva ja liukas. Olotilasta toiseen lipsahtaminen on kuin varomattoman kävelijän askel saippuoidulla lattialla. Liika vauhti tai virheliike voi sysätä olotilasta toiseen. Voitosta siirrytään yllättävän nopeasti häviämisen puolelle.

Futsal-joukkue on nyt pelannut sarjassaan kolme miniturnausta, joissa jokaisessa ensimmäinen peli on pelattu loistavasti ja jälkimmäinen on viety läpi himmenevien suoritusten vallitessa. Kukkulan kuningas onkin sysätty toisessa näytöksessä pitkään liukuun, alas hiekkaista mäkeä jossa yritykset rämpiä uudelleen pinnalle ovat vieneet vain yhä syvemmälle upottavaan hetteikköön.

Kahden peräkkäisen pelin vieminen läpi omalla, hyvällä suoritustasolla ei ole kaikkein helpoin tehtävä. Kokonaisuudessa on loputtomasti tekijöitä - pelaajien valmistautuminen, jaksaminen, keskittyminen - ja monta muuta tilannetta, sekä pelin edellä että sen sisällä tapahtuvaa. Puhumattakaan siitä, miten on sarjaa edeltävä jakso harjoiteltu ja valmistauduttu. Monen tekijän yhtälö summautuu pelikentälle. Siellä se kaikki näkyy.

Pelaavan joukkueen tason vaihtelu on pahimmillaan suuri. Itse asiassa se voi olla käsittämätön. Musiikissa puhutaan dynamiikasta - eli mitä isompi on pienimmän ja suurimman äänentason erotus, sitä isompi on dynamiikka. Tässä tapauksessa se on kuitenkin käänteinen arvo, eli musiikissa dynamiikka on periaatteessa hyväksi.

Pelaavan joukkueen suoritustaso pitäisi kompressoida. Musiikissa ja äänenkäsittelytekniikassa tämä tarkoittaa sitä, että suurin äänentaso nostetaan niin korkeaksi kuin suinkin mahdollista, ja matalin äänentaso nostetaan myös hyvin korkealle. Näin musiikki kuulostaa tulevan koko ajan hyvin "kovaa". Suurimman ja matalimman äänitason välinen etäisyys on "puristettu" mahdollisimman pieneksi. Saman ilmiön kuulemme joka päivä television mainosten äänimaailmassa. Mainosten ääni tuntuu tulevan kovempaa kuin elokuvan.

Paras peli pitäisi olla huippua, ja huonoinkin peli melko hyvä. Siinä haastetta eri tasoisille valmentajille. Ihan kaikille. Näiden ongelmien parissa askartelee tänäkin päivänä lukuisia hyväpalkkaisia ammattilaisia. Yhtä ja selkeää ratkaisua kun ei ole. On vain paljon palapelin palasia. Lopullista muodostuvaa  mallikuvaa ei ole ja osa paloistakin on hukassa. Onnea siis valitsemallasi tiellä.

Pink Floyd – Us And Them

Ei kommentteja: