Kanada otti vakuuttavasti omansa nuorten maailmanmestaruuskisoissa. Suomi varmisti pronssin kun Porin Ässien Jesse Joensuu tömäytti viimeisen sinetin ottelussa Yhdysvaltoja vastaan. Hienosti pelattu ottelu ryhmältä jonka esitys kisojen aikana parani jatkuvasti.
Kisojen aikana tiedotusvälineissä keskusteltiin siitä, että Suomen nuorten kiekkoilijoiden taso ja tekninen osaaminen on laskenut verrattuna muihin maihin. Onko näin? Joukkueen valmentaja Aravirta ei tätä asiaa vahvistanut.
Aamulehdessä haastateltu Erkka Westerlund ei näe nuorten taidoissa varsinaisia heikkouksia. Toisaalta alle 18-vuotiaiden heikko menestys on huomattu. Westerlundin mukaan lasten perusliikunnan määrää pitäisi lisätä ja valmennuksen laatuun panostaa kaikilla tasoilla.
Lasten liikunnan lisäämisessä on palloa heitetty paljon koulun suuntaan. Koululiikunnan lisäämisestä olisi apua kaikille lapsille myös kokonaisvaltaisen terveysliikunnan osalta. Harrastuksen parissa olevat saavat siihen tarpeeseen oman osansa lajinsa parissa, mutta koululiikunta saisi muuten täysin liikkumattomat liikkeelle.
Valmennuksen osalta tilanne on ainakin nuorimpien kohdalla se, että toiminnassa ovat mukana aktiiviset vanhemmat - harvemmin lasten ohjaukseen perehtyneet henkilöt. Seuroissa myös huomio kiinnittyy enemmän vanhempiin ikäryhmiin, jotka pelaavat edes jonkinlaista sarjaa. Tärkeintä tuntuu olevan sarjataulukossa kiipeäminen, kuin kokonaisvaltainen yksilöiden kehittäminen.
Lapsen ikäkausi 8 vuodesta 12 vuoteen on kuitenkin tulevaisuuden urheiluharrastusten osalta tärkeää aikaa. Hermoston kehittyessä tämä ikävaihe on tärkeä herkkyyskausi opetellessa erilaisia koordinaatio- ja taitotekijöitä, kuten esimerkiksi luistelutaitoa. Näillä ikävuosilla tehdään se pohja, joka mahdollistaa myöhemmällä iällä harjoittelun niin, että hedelmät poimitaan vaikkapa nuorten maailmanmestaruuskisoissa.
Jääkiekkoliiton kursseilla ja muilla tahoilla on painotettu, että ammattitaitoisimmat valmentajat pitäisi saada näille nuoremmille ikäluokille. Niin pitäisi, mutta miksi näin ei ole?
Tilannetta voidaan parantaa nostamalla tämän työn arvostusta. Muuttamalla tilannetta, jossa ohjaajat tekevät työtä korvauksetta ja ottamalla myös nuoret ikäluokat seuran ohjelmaan niin, että ohjaajien koulutus, kokonaisvaltainen valmennusohjelma ja toiminnan seuranta toimivat saumattomasti.
Maailman parannuksen jälkeen jatketaan lauantaina Sentterillä tulevaisuuden Leijonien parissa uusin kujein.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti