tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Palalla on väliä

Lähes tyhjässä salissa soi Sibelius. Valaistus puuttui lavalta ja valkokangas oli viulistin tiellä. Soitto kulki kyllä komeasti - se ainokainen kappale. Nyt ei oltu konsertissa, vaan koululaisten ruokailun parantamisen tiellä.

Tampereelta oli 700 lapsen vanhemmat kutsuttu tiedotustilaisuuteen. 500-hengen juhlasalissa oli paikalla vaivaiset 40 henkeä - joista miehiä kahdeksan. Paikkojen täyttö alkoi perinteisesti peräriveiltä. Kiinnostaako nuorten terveys näin vähän vanhempia?

Sitra on rahoittanut mittavan tutkimuksen, jossa selvitetään yläkoululaisten ruokailutapoja, sekä haetaan muutosta niihin. Ohjelma kulkee nimellä Järkipalaa. Yhden lukukauden mittaiseen tutkimuksen osallistuu Tampereelta kuuden koulun 7.-luokkalaiset. Lahti ja Mikkeli ovat myös mukana kukin kolmella koululla.

Koululaisilla ylipaino lisääntyy ja hampaiden reikiintymisen väheneminen on taantunut kymmenessä vuodessa. Nuorten purukaluston vihollinen nro 1 ei ole jääkiekkoharrastus, vaan karies. Limu ja karkki ovat tällä hetkellä yleisimmät välipalat.

Näihin ongelmiin yritetään tutkimuksella saada selvyyttä. Puolet kouluista on vertailussa ja niissä ei muutoksia tehdä. Tutkimuskouluissa sen sijaan painotetaan opetusta ja ravintoa haluttuun suuntaan. Myös kotiin tutkimus tuo muutoksia. Kyselyitä ja tehtäviä on tiedossa, mutta eniten toiminta näkyy kouluarjessa.

Tutkimukseen osallistuvat oppilaat haastatellaan, mitataan, punnitaan ja suoritetaan perusteellinen tarkastus verikokeineen. Hampaiden tila tutkitaan uudella lasermenetelmällä, joka paljastaa jo orastavatkin karieksen alut.

Tyttö toi osallistumiskaavakkeet tänään kotiin. Varmaan moni tamperelainen tutkii papereita tällä viikolla. Osallistua vai ei? Kaikki on vapaaehtoista. Rahaa satsataan tutkimukseen paljon, mutta jos oikeita tuloksia saadaan, säästöt voivat olla moninkertaisia.

Ylipaino ja lisääntyvät elintasosairaudet maksavat yhteiskunnalle vielä enemmän. Tästä johtuen ohjelmaan kannattaa osallistua. Riittävän iso tutkittavien ryhmä on tämän ja monen muunkin tutkimuksen tärkein lähtökohta.

Ei kommentteja: