sunnuntaina, toukokuuta 28, 2006

Suuret roolit

Jos poikien viime pelissä nähtiin näyttelemistä kentän laidalla, tulevissa jalkapallon MM-kisoissa sitä varmaan tullaan näkemään ihan peliareenallakin.

Ruohomatolla monta kierrosta pyörivät "taklatut", viattomien kohoilevat hartiat, kärsivien ylitsevuotava "tuska", "loukkaantuneiden" äkkitoipumiset... Nämä näytelmät ja suuret roolit ovat yksi osa tämän päivän huippujalkapalloa. Valitettavasti.

Italian sarjoissa on paljastunut myös muunlaista vilppiä. Huippuseurojen voiton takeeksi on järjestetty löyhiä rankkareita ja vapaapotkuja. Hämärä tominta on ilmeisesti laajempaa kuin on kuviteltukaan.

Näyttelijän kykyjä käytetään muissakin urheilulajeissa. Monacon F1-kisan aika-ajoissa Schumin viime minuuttien ajovirhettä arvosteltiin yleisesti. Tällä tempulla hän hankki radalle keltaiset liput ja sai näin pidettyä paalupaikan itsellään. Tahalliselta teolta se tv:stä katsottuna näytti.

Jääkiekon tiukentuneen tuomarilinjan myötä näytteleminen on leviämässä myös kaukalon puolelle. Päättyneissä MM-kisoissakin nähtiin heittäytymisiä ja selän kääntöjä taklaustilanteissa. Tuleeko tästä pelin uusi, pysyvä luonteenpiirre - kuten jalkapallossa - jolle ei voi tehdä mitään ja se pitää hyväksyä osana peliä.

Kahdeksanvuotiaiden peleissä ei näytellä. Peli on niin puhdasta ja reilua kuin se voi olla. Miten saada tämä pelin henki säilymään iän karttuessa. Taitaa olla mahdoton ajatusmalli. Vai pitäisikö varustautua tuleviin vuosiin ja ryhtyä vetämään pojille näyttelykoulutusta jo nyt? Nykytrendin mukaan siitä voisi olla hyötyä lajissa kuin lajissa.

Harjoituksen voisi koostaa vaikka seuraavasti. Opetellaan heittäytymään ja pyörimään kentän pinnassa vauhdikkaasti ja mahdollisimman monta kierrosta. Pidellään jalkaa ja kiemurrellaan maassa. Tuskaisen ilmeen pitää säilyä ja näkyä. Jatkossa pitäisi pystyä tiristämään muutama kyynel tuomarin iloksi.

Elenäyttelystä voi siirtyä suoraan puheosuuden pariin. Opetella selittelyn salat ja viaton ilme. Näillä opeilla voisi jatkaa pidemmällekin ja käyttöä ominaisuuksille löytyä myös näyttämön puolelta, jos harrastus vaihtuisi. Ja onhan elämä itsekin sitä. Yhtä suurta teatteria....

Ei kommentteja: