maanantaina, huhtikuuta 23, 2007

Kentät hukassa?

Pelimatkoilla kentän pitää löytyä oudostakin paikasta. Muuten jää pelit pelaamatta, tai ainakin tulee nolo myöhästyminen. Nykypäivän tekniikka auttaa reissumiehiä matkan päällä.

Rahalla saa vaikka mitä ja hevosilla pääsee, mutta haettaessa edullista vaihtoehtoa - jopa ilmaista - on tässä yksi sellainen. Puhelin, GPS-paikannin ja ohjelmisto.

Nokia tarjoaa ilmaista Smart2go-ohjelmistoa Symbian S60 v3-käyttöjärjestelmän puhelimiin. Ohjelman voi ladata nettisivulta ensin PC:lle ja sieltä edelleen PC-Suiten kautta matkapuhelimeen.

Samalta sivustolta löytyy myös Maploader-ohjelma, jonka avulla varsinaiset karttapohjat voidaan ladata ja siirtää niinikään PC:n kautta suoraan puhelimen muistikortille. Lataaminen ei maksa mitään. Tarjolla on kattavat kartat ympäri maailman ja rajana on vain muistikortin koko. Tilaa tarvitaan rutkasti. Pelkkä Suomi haukkaa noin 80 Mb, mutta sillä pärjää jo pitkälle kotimaan pelikentillä.

Kun pakettiin lisätään vielä pieni GPS-paikannin, joka keskustelee puhelimen kanssa Bluetooth-yhteyden kautta, on käytössä melko hyvä apuväline pelipaikkojen hakuun. Ja mikä parasta, tähän mennessä mikään ei maksa. Ei myöskään tästä eteenpäin, sillä myös ohjelman käyttö on ilmaista. Koko paketti on puhelimen muistikortilla. Ja mitä kaikkea tällä sovelluksella sitten voi tehdä?

Kartta-aineistosta voi tehdä hakuja suoraan osoitteella. Näytölle saa näkymän ympäristöineen, jota voi liikuttaa tai zoomata tarpeen mukaan. Omia maamerkkejä voi määritellä, tallentaa ja nimetä. Myös reitinmuodostus pisteestä A pisteeseen B onnistuu.

Ohjelma laskee myös reitin pituuden ja matka-ajan, sekä näyttää ajoreitin kartalla sinisenä viivana. Myös ajo-ohjeet saadaan joka risteyksestä näkyviin tekstimuodossa, tai karttanäkymänä - näytöllä voi siirtyä risteyksestä toiseen askeltamalla. Reitin voi myös simuloida näytöllä. Käytössä oleva GPS-paikannin näyttää oman sijainnin karttanäytöillä liikkuvana merkkinä. Hyvä apu jos ollaan ihan hukassa.

Ainoa maksullinen osuus on navigointipalvelu, jonka voi datayhteyden kautta tilata. Maksu hoituu vaikka Visalla. Ohjeet tässä lisäpalvelussa tulevat äänikomentoina ja reitti myös lasketaan uudelleen jos ajetaan harhaan. Palveluun myydään lisenssiä, joka on käytössä määräajan ja hinta muodostuu käyttöajan pituuden mukaisesti.

Vaikka ei omistaisi GPS-paikanninta, on pelkkä ohjelmisto ja kartta-aineisto oiva apu moneen käyttöön. Aivan kuin olisi Keltaisten sivujen kartat taskussa koko Suomen alueelta. Ja koska nyt käytetään puhelinta, eikä autonavigointilaitteistoa, kaikki kulkee pienen koon ja keveytensä puolesta taskussa mukana. Reitillä pysyy siis myös esim. pyöräillessä ja kävellessä. Sama karttahjelmisto on muuten Nokian uudessa N95-mallissa, jossa on sisäänrakennettu GPS.

Olen käyttänyt karttaohjelmistoa Nokia 5500 puhelimella ( 1Gb muistikortilla ), jonka parina on pieni - vaikka taskuun menevä - Sigmatelin Slim GPS/Bluetooth-vastaanotin. Nettisivuston yhteensopivuuslistasta ei tätä puhelinmallia löydy, mutta näyttää silti toimivan ongelmitta ( On kuitenkin oltava S60 v3 puhelin... ).

Ohjelmiston kustannuksiin ( 0 € ) suhteutettuna karttasovellus on suorastaan loistava. Autokäytössä isonäyttöinen navigointilaite on parempi, mutta tällä hetkellä kunnolliset maksavat satasia. Ja vaikka sellainen olisikin, kartasto taskussa kulkevassa puhelimessa on ehdoton. Suosittelen!

Ei kommentteja: