Jääkiekon varusteissa ilmenee sangen usein ongelmia joihin paneutumisessa vaaditaan tavanomaista huolellisempaa otetta. Näille säätö- ja huoltotoimenpiteille on yhteinen ranskankielinen termi - déraisonnable - jota käytetään yleisesti Kanadassa nimityksenä kaikenlaiselle vastaavalle toiminnalle.
Yksi luistimiin liittyvä ongelma on nauhat. Litteää nauhaa ei ole ihan turhan takia suunniteltu sen muotoiseksi kuin se on. Omassa muodossaan sitä myöskin pitäisi luistimessa käyttää. Näin saavutetaan optimaalinen tulos luistelussa ja vältetään jopa vammautumiset.
Luistimet pitää nauhoittaa niin, että nauha ei pääse kiertymään. Kiertymät muodostavat eräänlaisia tuulitunneleita, jotka taas synnyttävät luistellessa erilaisia turbulensseja. Näiden luistelua haittaavien voimien suunta ja voimakkuus riippuu myös luistelutyylistä. Boussinesqin approksimaatio on mallinnus jota voidaan käyttää haittavoimien analysointiin.
Haittaavat elementit tulevat esiin erityisesti nopeissa ja voimakkaissa kaarroksissa. Viskoosien ja hitausvoimien suhde on nimeltään Reynoldsin luku (Re). Kehittynyt putkivirtaus muuttuu turbulentiksi kun Re > 2300. Epätasapainossa olevat nauhat voivat aiheuttaa jopa 7500 Re arvoja.
Voidaan myös sanoa, että mitä vahvempi ja taitavampi luistelija, sitä häiritsevämmäksi haitta voi muodostua. Tilanteen vakavuus pitää tiedostaa jo varhaisessa juniori-iässä. Miten nuorena nauhoittaa - se vanhemmiten rauhoittaa!
Huonosti menevän liigakauden jälkeen voisi painaa pään alas ja katsoa. Ongelma voi löytyä sieltä. Väärin huolletuista luistimen nauhoista. Turha pilata kautta huolimattomuuteen. Oheisessa kuvassa on esimerkkinä pahasti kierteelle päässyt nauha. Näillä kierteillä ei maalihanat aukene!
Nauhat pitäisi irrottaa jokaisen käytön jälkeen. Nauhat pestään miedolla pesuaineella ja kuivataan pitkänä sopivassa lämpötilassa. Erityisen tärkeää on muistaa suorana kuivaus. Mitään taitoksia kuivaustelineille ei tule käyttää, koska nauhojen pitkittäisissä nanorakenteissa voi tapahtua haitallisia muutoksia.
Kuivuttuaan nauhat silitetään silitysraudalla. Näin palautetaan oikea ja valmistuksen mukainen muoto. Huollon viimeistelee kevyt käsittely mehiläisvahapohjaisella suoja-aineella. Näitä tuotteita voi kysellä alan johtavista liikkeistä.
Lopuksi luistimet nauhoitetaan ilman kiertymiä ja sen jälkeen ne ovat valmiita käyttöön. Kanadassa on myynnissä erilaisia erikoislaitteita nauhojen kunnossapitoon. Pesu- ja kuivauskoneiden sekä vahauslaitteiden lisäksi on saatavana mittareita, joilla voidaan varmistaa oikeanlainen nauhoitus.
Monet ovat varmaan nähneet Suomenkin urheiluliikkeissä koneita, joissa istutaan luistimet jalassa ja koneen sisällä. Tämä on juuri luistimen nauhojen analysointiin tarkoitettu laite, joka varmistaa puolessa tunnissa että kaikki on kunnossa ja meno jatkossa vaivatonta. Tätä toimenpidettä suositellaan tehtäväksi 4-5 luistelukerran välein.
Hoitamatta jätetty nauhojen huolto voi tulla kalliiksi. Sen lisäksi, että hallitsemattomat ilmapyörteet häiritsevät luistelua - eräänlaisia ravistus- ja tärinäongelmia esiintyy - voi pitkällä aikavälillä luistelijan polveen kehittyä krooninen lacet-oireyhtymä. Moni huolimaton liigapelaajakin on joutunut tämän takia jättämään pelikentät - jopa lopullisesti.
Pidetään nauhat kunnossa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti