lauantaina, joulukuuta 09, 2006

Tekojäärata

Tampereelle kaavaillaan uutta tekojäärataa joka palvelisi monia käyttäjiä. Jäälle olisi tilausta niin yleisöluisteluun, junnujen kiekkoharjoituksiin, taito- kuin pikaluistelijoillekin. Myös uuden innostuksen kokenut curling nostaa lajina päätään. Lämpimät talvet eivät suo luonnonjäälle mahdollisuutta vastata tähän huutoon. Tekojää antaisi uusien tilojen lisäksi mahdollisuuden pidentää myös harjoituskautta.

Aamulehti toi jutussaan esille yhden mielenkiintoisen mallin, jossa tilaa hallitsee täyskokoinen pikaluistelurata, jonka sisään jäävä tilaan on sijoitettu kiekkokaukalot, vapaaluistelualue ja curlingradat. Tila on tässä mallissa käytetty hyvin, mutta käytännössä ratkaisu ei tulisi toimimaan.

Mallia katsellessa herää heti kysymys, miten jään hoito tultaisiin järjestämään? Jääkoneiden pitäisi kulkea pikaluisteluradan yli. Myös kaukaloihin siirtyvät pelaajat joutuisivat marssimaan ratojen poikki. Sinänsä mielenkiintoisessa ajatusmallissa on vielä paljon hiomista ja käytännön pohtimista, ennenkuin siitä saadaan toimiva. Suunnitteluprosessin myötä näin varmasti tuleekin tapahtumaan.

Vapaaluistelulle tarkoitettu alue on hahmotelmassa myös jätetty melko pieneksi. Kenttä on pienempi kuin normaali kaukalo, joten Tampereen kokoisessa kaupungissa se jää auttamatta ahtaaksi jos lapsiperheet saadaan innolla houkuteltua yleisöluistelutapahtumiin - oli se sitten rusetti- tai musiikkiluistelua, tai jotain muuta joka kumpuaa mielikuvituksesta. Näin saataisiin yhdessä jäälle kokonaiset perheet, joille ei koskaan ole liikaa tarjolla yhteisiä liikuntatapahtumia.

Poriin rakennettiin jo 1985 tekojäärata jossa on jääpallokentän kokoinen vapaa-alue jääpalloon, pika- ja yleisöluisteluun. Sen kokoisessa kaupungissa koko alueen yleisöluistelulle tuo tila ei ole yhtään liian suuri. Kentän jatkeena on lisäksi kaksi kaukaloa tekojään päällä, joista toinen on katettu harjoitushalli. Tämä kenttien sijoittelumalli mahdollistaa jään huollon ja siirtymiset kentille häiritsemättä muilla kentillä tapahtuvaa toimintaa.

Toivottavasti iso tekojäärata saa hankkeena tuulta alleen ja Tampereellakin kansalaiset pääsevät nauttimaan luistelusta jo syksyn pimeinä iltoina. Vastaavia ratoja on noussut viime vuosina varsinkin pääkaupunkiseudulle ja tyytyväisiä käyttäjiä niille on löytynyt.

Ja tämä Helsingin jääpuisto oli se, joka herätti keskustelun myös Tampereen jääkenttien tarpeesta.

Piirros: Hannu Kyyriäinen - Aamulehti

Ei kommentteja: