sunnuntaina, huhtikuuta 30, 2006

Olosuhteet

Viikonloppu on mennyt vaihtaessa 10 nastarengasta, siivotessa ulkovarastoa sekä pihaa ja kunnostaessa polkupyöriä. Sää on suosinut näitä puuhia ja ulkona olisi viihtynyt pidempäänkin näissä hyvissä olosuhteissa.

Illalla katselin kanadalaista tv-dokumenttia jääkiekosta. Aiheena oli etsiä maailmalta vähän toisenlaista ilmapiiriä perinteisen NHL-kiekkoilun vastapainoksi. Eli muuta kuin - huimia lipunhintoja, "viimeisen päälle" olevia olosuhteita, virkamiesmäistä otetta. Ja mitä löytyi...

Hiekkadyynien keskellä Dubaissa pelataan kiekkoa - tai opetellaan vielä, mutta into on kova. Muutama ulkomaalainen on opastamassa lajin saloihin ja omista pojista odotetaan tulevina vuosina paljon. Mielenkiintoisinta oli nähdä kun pelaajat tulivat harrastuksensa pariin huippukalliilla Corveteillaan - kuin NHL:n kiekkoammattilaiset.

Romanian Transilvaniassa muutamien joukkueiden väliset koitokset ovat luonteeltaan poliittisia. Taustalla on 1100-vuotiset perinteet, joiden pohjalta jäälle lähdetään ottelemaan - ei niinkään pelivoitosta - vaan poliittisista ja kielellistä arvomaailmoista. Meno oli hallissa ja jäällä hurjaa. Mellakkapoliiseja tarvittiin iso joukko. Edellisessä kohtaamisessa oli tuomariin käyty käsiksi lahjusepäilyjen vuoksi.

Mongoliassa sarjapelit pelataan täysin ulkokentillä. Vaikka kylmää riittää, sarjan aloitus voi ottaa koville pääkaupungissa Ulan Batorissa. Jäädytystä tehdään käsipelillä vain yöaikaan salaa, sillä veden käyttö kaukalon jäädyttämiseen on kielletty.

Kaupungissa ei myöskään ole yhtään urheilukauppaa, joten varusteiden hankinta hoidetaan lähettämällä mies ja tukku rahaa junalla Siperian matkalle. Paluumatkalla tulee koko joukkueen tarvitsemat mailat ja muut varusteet.

Sitkeyttä tarvitaan myös peleissä ja harjoituksissa. Pakkasta voi olla peleissä pahimmillaan 35 astetta ja vastustajan lisäksi harmia aiheuttavat myrskyävä tuuli ja lumituiskut. Läpiajo voi epäonnistua ja tasapaino mennä kun tulee lunta tu(r)paan.

Jokaisessa kohteesta näytti kuitenkin löytyvän aitoa intoa pelaamiseen. Viesti oli selvä - jääkiekko on maailman hienoin peli.

Ei kommentteja: